Na complimenten, eindelijk ook weer zege voor Heerenveen
Datum: 26-02-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
Na zes duels zonder zege, heeft sc Heerenveen vanavond eindelijk weer eens de volle buit gepakt. In het Abe Lenstra stadion legde de ploeg van Jurgen Streppel Roda JC met 3-0 over de knie. Doke Schmidt kopte sc Heerenveen na rust op voorsprong. De Friezen, die halverwege de tweede helft met een man meer speelden na een rode kaart voor El Makrini, liepen in de slotfase uit naar 3-0 via Henk Veerman en Reza (penalty).

Eindelijk kon sc Heerenveen weer een overwinning vieren. Complimenten over het goede spel kreeg de ploeg na de winterstop genoeg. Maar de punten; dat was echter een ingewikkelder verhaal. Slechts één punt pakten de Friezen uit de laatste zes duels. Wat dat betreft leek het moeizaam draaiende Roda JC op het juiste moment uitgenodigd als gast in het Abe Lenstra stadion.

Makkelijk ging het echter niet voor sc Heerenveen, ondanks dat de uitslag dat wellicht doet vermoeden. De Friezen zochten vanaf het begin wel de aanval, maar ze hadden moeite om de gesloten achterste linie van Roda JC te omspelen. Grote kansen kwamen er daardoor niet. Na 3 minuten veerde het publiek wel op, toen Reza aan buitenspel ontsnapte en doorgang had naar het doel van Roda JC. Het schot van de spits werd echter nog gekraakt.

Het duel werd vervolgens iets opener, want ook Roda JC begon de weg naar het Friese doel steeds meer te zoeken. Het gevaar uit Limburg beperkte zich echter tot twee schoten van Mitchell Paulissen. Roda JC hield het achterin op orde, en zocht met een afwachtende houding naar omschakelmomenten. Het leverde weinig op.

Aan de andere kant zette Thorsby pas na een half uur spelen de doelman van Roda JC voor het eerst echt aan het werk. Na een mooi hakballetje van Ødegaard kon Thorsby uithalen, maar de middenvelder zag zijn schot gekeerd worden. Zo bleef het bij een rustige eerste helft, waarin Heerenveen het wel probeerde maar waarin het niet lukte.

Na rust ging het beter. sc Heerenveen zette de Limburgers direct in de tweede helft vast op eigen helft. Roda werd omsingeld door de Friezen, die een aantal goede kansen afdwongen. Zeneli (zijnet) en Larsson (redding Van Leer) zorgden met hun schoten al voor meer gevaar dan dat sc Heerenveen in de hele eerste helft liet zien.

In de 60e minuut was het dan eindelijk raak voor sc Heerenveen. Ødegaard stuurde de bal uit een mooie vrije trap keurig richting het hoofd van Doke Schmidt. De verdediger sprong op en kopte hard raak: 1-0. Met zijn eerste goal in de hoofdmacht van sc Heerenveen zette hij de Friezen verdiend op voorsprong.

Op dat moment stond Heerenveen ook al met een man meer op het veld. Vlak voor de openingsgoal kreeg El Makrini de rode kaart. De speler van Roda JC zette een te stevige tackle in op Ødegaard en kon vertrekken.
Heerenveen speelde de wedstrijd vervolgens goed uit. Roda JC kon geen gevaar meer stichten en het was wachten op de genadeklap. Die deelde sc Heerenveen pas laat uit, ondanks mooie pogingen van Veerman, Zeneli en Larsson.

In de 90e minuut trok Zeneli met een goede actie naar binnen, en met een mooie pass vond hij Veerman. De spits nam de bal goed mee en joeg het speeltuig vervolgens heerlijk in de korte bovenhoek. In de tweede minuut van de blessuretijd werd het ook nog 3-0, toen sc Heerenveen een strafschop kreeg. Reza nam de klus op zich. Hij maakte de overwinning waar zo lang op werd gewacht nog fraaier.