Streppel lovend over Kobayashi: ‘Hij is ons brein’
Datum: 26-02-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
Jurgen Streppel zag nog niet alles goed gaan in het met 3-0 gewonnen thuisduel tegen Roda JC, maar koesterde vooral het resultaat. De zege was overigens dik in orde. De Friezen hadden maar liefst 73 procent balbezit, het hoogste percentage in 24 competitieduels.

Te laag tempo
Zeker na rust had Roda JC niets meer in te brengen. Doelman Erwin Mulder stond alleen maar te kleumen in het Friese doel. De enige doelpoging na rust van de Limburgers was die van invaller Papazoglou. De Griek scoorde prompt, maar beging daarbij wel een overtreding op Doke Schmidt en dat was scheidsrechter Mulder niet ontgaan.

De rode kaart van El Makrini, in de 54ste minuut, leek het breekpunt. Zes minuten later scoorde Doke Schmidt de bevrijdende 1-0. ‘Maar ik had wel het gevoel dat het tegen 11 man ook was gelukt,’ vond Jurgen Streppel. ‘Voor rust speelden we in een te laag tempo. Dat deden we na rust beter, vanaf de eerste minuut was het wachten op de 1-0. Maar ja, dat is wel het moeilijkste in voetbal, dat is wel gebleken.’

Lovend
Yuki Kobayashi had een vrije rol tegen Roda JC, maar de Japanner werd in de ogen van Streppel vooral voor rust niet vaak genoeg bereikt. ‘De andere middenvelders kwamen te veel in de bal, daardoor kwam Yuki niet vrij. We hadden Yuki veel vaker en sneller moeten bereiken, hij is wel ons brein. Na rust deden we dat trouwens wel beter.’

De trainer van sc Heerenveen liet zich heel lovend uit over de wijze waarop Kobayashi zich manifesteert. De Japanse aankoop is volgens Streppel een schot in de roos geweest. ‘Yuki is een geweldige middenvelder die denk ik niet heel lang bij ons zal spelen. Buiten het feit dat hij een goede speler is, is Yuki ook een fantastische persoonlijkheid.’

Beslissend
Kobayashi zelf was na afloop niet helemaal tevreden. ‘Dat snap ik wel,’reageerde Jurgen Streppel. ‘Hij wil meer naar voren spelen, de eindpass geven en beslissend zijn. Maar op dit moment is het even niet zo en moet hij op deze positie spelen en dat doet hij knap. Yuki wil meer, maar is plichtsgetrouw, doet wat we hem vragen. We scoren de 1-0 en degene die naar de bank komt is hij om te vragen ‘Gaan we zo door of wat doen we?’Dat tekent de grootsheid van de speler.’

Jurgen Streppel was niet opgelucht dat na vijf duels zonder overwinning weer eens drie punten aan het totaal werden toegevoegd. ‘Ik ben tevreden dat we gewonnen hebben, maar dan ben ik zo’n trainer die ook graag goed voetbal wil zien. Daar ben ik dan weer mee bezig. Winnen en spitsen die doelpunten scoren geeft wel een goed gevoel en maakt de kans op succes in de volgende wedstrijd groter. En wat fijn is dat we er volgende week weer drie jongens (St. Juste, Van Amersfoort en Faes, red) bij hebben, dat biedt meer mogelijkheden.’