sc Heerenveen komt na rust op gang en wint weer
Datum: 04-04-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
Na drie nederlagen op rij, heeft sc Heerenveen vanavond weer eens een overwinning behaald. De Friezen wonnen in eigen huis met 3-0 van Sparta en pakten daarmee voor het eerst sinds 25 februari (3-0 winst op Roda JC) weer eens de volle buit. Pelle van Amersfoort (mooie lob) , Joost van Aken en Reza waren na rust trefzeker. Stijn Schaars maakte in de tweede helft zijn rentree, na vier maanden blessureleed.

Tuurlijk wilde sc Heerenveen vandaag vooral de nare smaak van de kansloze missie in Almelo (4-1 nederlaag) wegspoelen. De Friezen gaven het publiek echter niet direct het gevoel dat die wens ging uitkomen. Dat gebeurde pas na rust.

sc Heerenveen oogde voor rust zoekende naar de juiste vorm. De ploeg had het meeste balbezit, maar Sparta zorgde voor meer gevaar. Zo schoot Pusic in de 17e minuut de bal maar net naast het doel. Even later kon doelman Mulder met een knappe redding nog net voorkomen dat Floranus met een mooi schot de 1-0 binnen joeg.

Bij sc Heerenveen maakte Wout Faes zijn basisdebuut. De Belg verving de geschorste Jeremiah St. Juste in de Friese defensie. De lang geblesseerde Stijn Schaars keerde terug in de wedstrijdselectie. De aanvoerder kwam vlak voor de winterstop voor het laatst in actie en begon vanavond op de bank.

Na zo’n twintig minuten werd Heerenveen dreigender, al lukte het niet om te scoren. Reza kreeg daarvoor de grootste kans. De spits kreeg in de 24e minuut met geluk de bal voor zijn voeten, omdat de Sparta-defensie niet goed reageerde op een passje van Larsson. Reza dook achter de verdediging op en omspeelde keeper Kortsmit. Juichen om de 1-0 hoefde echter niet, omdat Mendes Da Silva de inzet van Reza vervolgens van de lijn haalde.

Na rust kwam Heerenveen een stuk beter voor de dag. De ploeg speelde met meer energie en aanvalsdrang. Reza was al snel dicht bij de 1-0, maar zijn schot werd nog gekeerd door de doelman. In de 54e minuut had Heerenveen pech dat een mooie corner van Larsson langs alles en iedereen voor het doel vloog.

Even later was het alsnog raak voor de Friezen, via een geweldige goal van Pelle van Amersfoort. Stefano Marzo gaf een mooie voorzet, die diep in het strafschopgebied bij Van Amersfoort terecht kwam. Vanuit een lastige positie wipte de middenvelder de bal uitstekend over doelman Kortsmit heen: 1-0.

In de 71e minuut werd het ook nog 2-0. Larsson stuurde de bal uit een vrije trap in het strafschopgebied. Van Aken, die met zijn rug naar het doel stond, verlengde de bal knap via het hoofd. Met deze achterwaartse kopbal gaf hij de Sparta-doelman opnieuw het nakijken: 2-0.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. Heerenveen voetbalde het duel rustig uit en kwam niet meer in de problemen. Tussen beide goals was Stijn Schaars in het veld gekomen, voor zijn eerste minuten van 2017. De aanvoerder was gelijk belangrijk bij de 3-0, tien minuten voor tijd. De ervaren middenvelder veroverde de bal met een stevige actie, waarna Larsson op het vijandelijke doel af ging. De Zweed schoot de bal op Kortsmit, waarna Reza de bal via rebound binnenliep.