Europees voetbal wordt lastige klus na 1-3 nederlaag
Datum: 17-05-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen moet komende zaterdag vol aan de bak om in de race te blijven voor Europees voetbal. De Friezen verloren vanavond de eerste wedstrijd in de play-offs tegen FC Utrecht: 1-3. Na een 0-2 achterstand na 20 minuten, bracht Ødegaard na rust de spanning terug met zijn eerste goal voor sc Heerenveen. Vlak nadat Stefano Marzo de kans op 2-2 miste, besliste FC Utrecht het duel alsnog.

sc Heerenveen kreeg daarmee een nieuwe dreun te verwerken, in de toch al zo lastige periode waarin de ploeg zit. In de taak om de vrije val van sc Heerenveen te breken, voerde trainer Jurgen Streppel in dit duel flink wat veranderingen door in zijn basisploeg. Verrassend was daarbij het passeren van Yuki Kobayashi en topscorer Reza. De aanval werd gevormd door Arber Zeneli en Sam Larsson. Achterin was er plek voor drie centrale verdedigers (Wout Faes, Doke Schmidt, en Jeremiah St. Juste) en stonden Lucas Bijker en Stefano Marzo als backs opgesteld.

De omzettingen hadden weinig effect. sc Heerenveen kon voor rust nauwelijks gevaarlijk worden. FC Utrecht domineerde de wedstrijd, terwijl de thuisploeg loerde op counters. Een keer werden de Friezen daaruit dreigend, toen Mulder met een goede uittrap Larsson bereikte. De aanvaller snelde naar het doel van FC Utrecht, maar zijn schot werd uiteindelijk gekeerd.

Bij FC Utrecht ging het scoren een stuk makkelijker. Binnen twintig minuten stonden de gasten al met 0-2 voor. Eerst werd Soufyan Amrabat met een mooi steekpassje van Wout Brama gevonden. Amrabat toonde zich vervolgens sterk en krulde de bal naar de bovenhoek: 0-1. Even later maakte Ayoub ook nog de 0-2. De Utrechter kon helemaal vrij inkoppen uit een hoekschop. Hij liet met een keiharde kopbal Mulder kansloos.

Na rust toonde sc Heerenveen zich van een hele andere kant. De ploeg speelde met meer lef naar voren en verscheen steeds meer voor het doel van keeper Jensen. Martin Ødegaard was er met een schotje al eens dichtbij. In de 62e minuut had hij echt succes. Heerenveen mocht een vrije trap nemen, en Larsson tikte de bal slim breed op de inlopende Ødegaard. De huurling van Real Madrid schoof de bal van afstand binnen: 1-2.

sc Heerenveen ging op jacht naar meer en kreeg dat ook bijna in de 70e minuut. Uit een vlot lopende aanval legde Marzo de bal goed terug op Larsson. De Zweed knalde de bal op de paal en uit de rebound leek Marzo eenvoudig de gelijkmaker te kunnen maken. Hij stond perfect voor een vrijwel leeg doel, maar de verdediger schoof de bal recht in de handen van de liggende Jensen.

Het bleek een dure misser te zijn, want even later besliste FC Utrecht het duel aan de andere kant van het veld. Wout Faes verspeelde de bal ongelukkig aan Zivkovic, die een voortzet gaf. De bal viel achter Haller, maar met een slim hakballetje had de spits van FC Utrecht alsnog succes: 1-3.

Zo wordt het zaterdag een lastige klus voor sc Heerenveen om de finale van de play-offs te bereiken. Het reparatiewerk had zelfs nog groter kunnen zijn, want FC Utrecht kreeg in de eindfase een paar goede kansen op meer treffers. Zo kopte Zivkovic de bal tegen de paal.