FC Utrecht ook in eigen stadion te sterk: 2-1
Datum: 20-05-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen is er in Utrecht niet in geslaagd om een plek in de finale van de play-offs om Europees voetbal af te dwingen. FC Utrecht won met 2-1 en op de zege viel weinig af te dwingen. FC Utrecht profiteerde voor rust van twee Friese fouten en daarmee was het lot van de ploeg van Jurgen Streppel bezegeld. Reza scoorde na rust vanaf de stip de eretreffer.

sc Heerenveen wist de zware klus dus niet te klaren in Utrecht. Het duel had misschien heel anders kunnen verlopen als Sam Larsson de Friezen op een snelle voorsprong had gezet. De Zweed mocht in de negende minuut na een pass van Schaars alleen op doelman Jensen afgaan. De defensie van FC Utrecht dacht aan buitenspel, maar scheidsrechter Higler liet doorgaan.

Het buitenkansje leverde geen treffer op. De Deense doelman Larsson stopte de inzet van Larsson met de voet. Het was een fase waarin de gasten na een betere start van de thuisclub beter in de wedstrijd kwamen. Het evenwicht duurde niet lang, want FC Utrecht nam het initiatief weer in handen en was via Zivkovic (over) dreigend.

De thuisclub kwam in de 31ste minuut op voorsprong uit een hoekschop van Ayoub. De goals werd gescoord door Leeuwin die profiteerde van botsing van Thorsby met een ploeggenoot. De centrale verdediger tikte de bal knap binnen, 1-0. Dat veranderde niets aan het uitgangspunt van sc Heerenveen dat in ieder geval drie maal moest scoren om te overleven.

Helaas ging het enkele minuten later weer mis. Een verkeerde uittrap van Mulder kwam bij Zivkovic terecht die profiteerde door de bal door de benen van de doelman binnen te schieten, 2-0. Ook na de 2-0 waren de betere kansen voor FC Utrecht, maar gelukkig bleef de schade beperkt tot twee tegentreffers. Pelle van Amersfoort viel vlak voor rust geblesseerd uit, hij werd vervangen door Yuki Kobayashi.

De openingsfase van de tweede helft was voor FC Utrecht dat meteen twee levensgrote kansen kreeg. Eerst leverde Schmidt de bal zomaar in bij Zivkovic, die gelukkig niet profiteerde. Vervolgens door Klaiber alleen voor Mulder op. De keeper reageerde alert en voorkwam een derde tegentreffer.

Het betere spel en kansen waren voor FC Utrecht, maar het was sc Heerenveen dat scoorde. Larsson soleerde door de Utrechter defensie en werd door Janssen in de zestien neergehaald. Higler wees terecht naar de stip. Reza stuurde doelman Jensen naar de verkeerde hoek en verkleinde daarmee de marge tot 2-1.

FC Utrecht raakte niet in paniek na de tegentreffer. De thuisclub hield een overwicht en kreeg mogelijkheden op meer doelpunten. Zivkovic (redding Mulder) en Ayoub (over) schoten echter niet met scherp. Barazite had pech dat zijn schot op de paal eindigde. Aan de andere kant raakte ook Ødegaard de paal, maar gescoord werd er niet meer. De zege van FC Utrecht was in orde, net als het feit dat de ploeg van Ten Hag doorgaat in de play-offs.