sc Heerenveen derde na uitzege op Excelsior
Datum: 16-09-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen is ook na vijf speelronden nog ongeslagen. De Friezen wonnen uit bij Excelsior met 1-2. Zeneli en invaller Rojas verzorgden de Friese doelpuntenproductie. Rojas beleefde een gouden invalbeurt. De Nieuw-Zeelander stond slechts drie minuten in het veld toen hij de naar later zou blijken winnende treffer aantekende.

De Friezen beleven een goede start van het seizoen. Voor het eerst sinds de jaargang 1997/98 bleef sc Heerenveen in de eerste vijf Eredivisiewedstrijden van het seizoen zonder nederlaag. Daar leek het in Rotterdam voor rust overigens niet op. Excelsior was zeker niet de mindere van de gasten die steeds een mannetje tekort kwamen op het middenveld.

‘Excelsior creëerde steeds een meerderheid op het middenveld, daar hadden wij moeite mee,’ analyseerde aanvoerder Stijn Schaars na afloop. Van onderschatting was geen sprake, aldus de aanvoerder. Al vond Schaars wel dat het spel van zijn ploeg soms een beetje apathisch oogde. ‘Niet alle elf waren bij de les,’’ aldus Schaars, die van mening was dat sc Heerenveen na rust uitstekend reageerde.

Dat moest ook, want de thuisclub stond halverwege met 1-0 voor dankzij een treffer van Koolwijk die Hansen vanaf zeker twintig meter kansloos liet. De formatie van Streppel stelde daar weinig tegenover. Reza knalde op aangeven van Thorsby net naast, maar veel meer stelde de Friese dadendrang in de eerste helft niet voor.

De tweede helft was een stuk beter. sc Heerenveen speelde energieker en ondernam in de eerste zes minuten van de tweede helft evenveel doelpogingen als gedurende de gehele eerste 45 speelminuten. Nadat Reza op de benen van doelman Kristinsson had geschoten, was het in de 50ste minuut raak.

Uit een scrimmage wist Thorsby de bal nog net bij Zeneli te bezorgen, die schoot het speeltuig in de uiterste hoek, 1-1. Van Zeneli ging na rust de meeste dreiging uit. De vleugelaanvaller was niet te houden voor Karami en was in de 60ste minuut dichtbij zijn tweede treffer van de avond.

Zeneli trok vanaf links naar binnen en schoot vanaf zeker 25 meter keihard op de paal. Een poging die beter lot verdiend had. Streppel haalde in de 67ste minuut Thorsby naar de kant en bracht Rojas. Ødegaard ging op tien spelen en Rojas vanaf de rechterflank.

Een gouden greep van Streppel, want drie minuten later scoorde de Nieuw-Zeelander de 1-2. Hij profiteerde van voorbereidend werk van Ødegaard en Reza en schoot vanuit een moeilijke hoek onder Kristinsson door raak. Volgens de spelers van Excelsior zou Rojas de bal met de hand hebben meegenomen, maar de treffer kreeg de goedkeuring van Lindhout.

In de slotfase was er nog volop opwinding. Koolwijk kreeg in de 80ste minuut een vrije kopkans, maar mikte recht op doelman Hansen die de bal over bokste. Aan de andere kant schoot Reza een kans voor open goal op de lat. In blessuretijd claimde Excelsior nog een strafschop voor een handsbal van Høegh, maar de arbiter had eerder een overtreding van de Rotterdammers gezien.

Aanvoerder Stijn Schaars was in zijn nopjes met de overwinning. ‘We wisten dat we het lastig zouden krijgen. Als je hier achter komt en uiteindelijk toch weet te winnen, kun je tevreden zijn, De bekerwedstrijd is komende week ander verhaal, maar we kunnen in ieder geval met een goed gevoel naar woensdag toeleven.’