‘We hebben het onszelf onnodig lastig gemaakt’
Datum: 21-09-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft het zich woensdag in de bekerstrijd onnodig moeilijk gemaakt. De Friezen kwamen tegen Excelsior vlot op een 0-2 voorsprong, maar verzuimden de genadeklap uit te delen. Dat kwam de de ploeg van Streppel nog bijna duur te staan. Gelukkig stopte Wouter van der Steen na rust een strafschop, daardoor bleef de gasten een verlening bespaard.

Er leek in Rotterdam aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Zeneli onderstreepte in het openingskwartier zijn goede vorm van de laatste weken. De aanvaller schoot al na acht minuten fraai raak op aangeven van Veerman. Nog binnen het kwartier maakte Zeneli de 0-2. Hij reageerde het meest alert op een klutssituatie en liet de bal hard en laag in de hoek verdwijnen.

De gasten waren voor rust heer en meester. Onder aanvoering van een ijzersterke Ødegaard dicteerde sc Heerenveen de wedstrijd. Het overwicht leverde een handjevol kansen en kansjes op, maar geen doelpunten. Tot teleurstelling van Jurgen Streppel. ‘Ik wil niet arrogant klinken, maar het had bij rust wel 0-4, of misschien 0-5 moeten staan, dan hadden we het onszelf veel makkelijker gemaakt.’

Excelsior mocht hoop houden en schakelde na rust een tandje bij. Desondanks waren de eerste kansen voor sc Heerenveen. Een vrije trap van Ødegaard verdween via de Rotterdamse muur naast, terwijl een poging van Veerman op de lat eindigde. De gasten kwamen door de Rotterdammer aanvalsdrift niet echt in de problemen, maar kregen in de 64ste onverwacht een strafschop tegen toen Dumfries de bal ongelukkig tegen de hand kreeg.

Azzouzi belastte zich met de klus, maar Van der Steen koos voor de juiste hoek en pakte de penalty klem. sc Heerenveen was in die fase de controle over de wedstrijd echter kwijt en had moeite met de opportunistische speelwijze van de thuisclub. Een kwartier voor tijd ging de bal opnieuw op de stip. Ditmaal omdat volgens Higler Høegh hands zou hebben gemaakt. Van Duinen schoot knap raak, 1-2.

De Deen snapte niets van de beslissing van de leidsman. ‘Ik had mijn handen op de rug, waar moet ik ze anders laten? Volgens mij was het geen strafschop’. De treffer gaf de thuisclub nieuwe hoop en was het startsein voor een slotoffensiefje. Kansen gaf sc Heerenveen echter niet meer weg en dus werd Excelsior voor de tweede maal in een tijdsbestek van vier dagen met 1-2 verslagen.

Jurgen Streppel was na afloop vooral blij met het behalen van de tweede bekerronde. ‘We nemen de beker heel serieus. Het resultaat is het belangrijkste, maar het verschil tussen de eerste en tweede helft was te groot.’ Dat vond ook bij afwezigheid van Schaars gelegenheidsaanvoerder Daniel Høegh. ‘We namen het niet te makkelijk op, maar toen we tempo terugnamen werd het een gelijkwaardige strijd en kregen we het moeilijk.’

‘Je moet scherp blijven, maar we verloren de concentratie,’concludeerde Høegh na afloop. ‘Wij lieten Excelsior terug in de wedstrijd komen.’Het resultaat stond echter voorop bij de verdediger. ‘ We hebben Excelsior, een lastige tegenstander, twee maal in vier dagen verslagen. Dat is goed, maar we moeten wel leren van onze fouten.’ Høegh hoopt nu op een gunstige loting. ‘En het liefst een thuiswedstrijd.’

De Friezen speelden in Rotterdam in een op vijf posities gewijzigde formatie waarin Ødegaard in een rol achter de spitsen opereerde. Volgens Streppel hoeft dat niet te betekenen dat de Noor van de voorhoede naar het middenveld verhuist. ‘De speelwijze van Excelsior leende zich ervoor, maar Rojas is er nog niet. Bij hem was de tank na 70 minuten leeg, dus de positie van rechtsbuiten blijft zeker een optie voor Martin.’

Streppel sprak zich lovend uit over Zeneli die voor de derde wedstrijd op rij scoorde en zijn productie met twee goals naar vier treffers opvoerde. Zeneli zijn goal tegen PSV is belangrijk geweest voor het zelfvertrouwen van de Kosovaar, aldus Streppel. Bovendien speelt hij na het vertrek van Larsson op zijn favoriete linkerflank. ‘Toen duidelijk was dat Sam zou vertrekken, hebben we tegen Arber gezegd: jij gaat op links spelen. Dat heeft hem een boost gegeven.’

De trainer hoopt dat er vanavond een mooie loting uit de koker rolt. ,’Voor een club als Heerenveen is de beker een mooie kans om een prijs te pakken. Met vijf, zes wedstrijden en een gunstige loting kun je ver komen.’ sc Heerenveen is door in de beker, met dank aan Wouter van der Steen die een strafschop pakte. ‘Ik ben blij met Wout,’sloot de trainer terecht af.