sc Heerenveen gaat kerst in met nederlaag: 3-1
Datum: 24-12-2017  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft de eerste seizoenhelft afgesloten met een zure 3-1 nederlaag tegen AZ. De Friezen leken juist met een goed gevoel de kerst in te gaan, want tien minuten voor tijd stonden ze nog met 0-1 voor via een goal van Pelle van Amersfoort. In de laatste tien minuten, na een rode kaart voor Thorsby en een misser op de 0-2 van Woudenberg, ging het alsnog mis.

sc Heerenveen begon moeizaam aan het duel in Alkmaar. AZ was de betere voor rust, en was al na vier minuten dicht bij de openingstreffer. Ricardo van Rhijn schoot de bal uit een vrije trap op de lat. Daar bleef het niet bij, want even later waren er ook kansrijke schietpogingen voor Ouwejan en Til.

Het duurde een klein half uur voordat sc Heerenveen een voorzichtig antwoord af. Dumfries schoot vanuit de draai op doel. Via een AZ-been verdween de bal naast het doel. Verder creëerden de Friezen nauwelijks mogelijkheden. De ploeg zakte in en loerde op counters.

Hoe anders was het begin van de tweede helft. sc Heerenveen werd daarin direct dreigend en na een paar gemiste kansen was het toch raak. Pelle van Amersfoort kreeg de bal met een gelukje mee, en rondde prima af : 0-1. Hij was daarmee trefzeker in zijn 50e wedstrijd voor sc Heerenveen.

Die treffer deed de ploeg veel goeds. De Friezen gingen met meer lef spelen en namen vaker het doel van Bizot onder vuur. Vervelend was het dan ook dat de ploeg twintig minuten voor tijd met een man minder moest spelen. Morten Thorsby ontving zijn tweede gele kaart, na een late sliding.

Het bleek een doffe dreun, zeker toen invaller Woudenberg vlak daarna verzuimde om de 0-2 te maken. De verdediger werd door een prima pass van Schaars vrij voor het doel gezet, maar de inzet van Woudenberg was te makkelijk voor Bizot. Daarna ging het mis. In de 81e minuut werkte Dumfries de bal ongelukkig in eigen doel uit een voorzet van Ouwejan. Invaller Friday maakte daarna met twee goals het leed voor sc Heerenveen nog groter.