Wereldgoal Van Amersfoort goed voor een punt in Arnhem: 1-1
Datum: 21-01-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
Met een wonderschoon doelpunt bezorgde Pelle van Amersfoort sc Heerenveen zaterdagavond een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Met zijn fraaie treffer maakte hij de 1-0 achterstand ongedaan, die was ontstaan na een ongelukkig eigen doelpunt van Daniel Høegh.

Lastig begin

In het begin van de wedstrijd had sc Heerenveen het lastig. Vooral Milot Rashica en Tim Matavz stichtten gevaar in de Friese defensie. De grootste kans voor de Arnhemmers was voor Matt Miazga, na mistasten van doelman Martin Hansen. De kopbal van de verdediger ging over. Niet veel later kwam de thuisploeg toch op voorsprong toen Daniel Høegh de bal ongelukkig in eigen doel schoot uit een scherpe voorzet van Mason Mount.

sc Heerenveen slaagde er niet of nauwelijks in gevaarlijk te worden, ondanks de basisrentree van de herstelde aanvallers Martin Ødegaard en Arber Zeneli. Uitzondering was een splijtende dieptepass van Ødegaard, die linksbuiten Zeneli net niet onder controle kreeg.

Hoogtepunt van de avond

En toen was daar opeens Pelle van Amersfoort. De aanvallende middenvelder veroverde de bal rond de middenlijn en stuurde Henk Veerman diep. De uitgekomen Vitesse-doelman Remko Pasveer kon zijn inzet nog pareren, maar bood Van Amersfoort een herkansing. Met een prachtig schot van grote afstand, binnenkant voet en met veel gevoel, plaatste hij de bal via de onderkant van de lat in het lege doel: 1-1.

Een doelpunt voor de herinnering en het absolute hoogtepunt van de avond. Het was bovendien de best denkbare manier om revanche te nemen voor de onsportieve actie van Vitesse-spits Matavz tegen Denzel Dumfries enkele minuten eerder. Voor Van Amersfoort was het zijn derde treffer van het seizoen in tien duels. Hiermee heeft de middenvelder al één goal meer gemaakt dan vorig jaar in 31 duels.

Met een positiewisseling van centrale verdediger Kik Pierie en de debuterende linksback Dave Bulthuis maakte sc Heerenveen na de rust een sterke fase door. Het leidde tot een kans voor spits Veerman. Zijn volley werd echter knap gepareerd door Pasveer. Tegelijkertijd bleef Vitesse regelmatig gevaarlijk via de snelle rechterkant.

Hachelijke slotfase

In de slotfase kwam sc Heerenveen goed weg na een snelle counter van Vitesse. Invaller Mitchell van Bergen krulde de bal over. Twee minuten later was Thomas Bruns nog dichter bij de 2-1, maar zijn pegel spatte uiteen op de paal. De rebound van Fankaty Dabo ging net over. Het bleef bij 1-1, ook al omdat doelman Pasveer in de slotseconden met enige moeite een van richting veranderd schot van Michel Vlap weet te keren.

Naast doelpuntenmaker Van Amersfoort zal ook Jordy Bruijn de wedstrijd in Arnhem niet snel vergeten. Hij verving kort voor tijd aanvoerder Stijn Schaars en maakte daarmee zijn debuut in de hoofdmacht van sc Heerenveen.