PEC Zwolle bezorgt sc Heerenveen eerste nederlaag na de winterstop: 3-2
Datum: 07-02-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen is haar ongeslagen status na de winterstop kwijt. Onder aanvoering van uitblinker Youness Mokhtar profiteerde PEC in Zwolle van een sterke eerste helft. Na de pauze toonden de Friezen veerkracht en aanvalsdrang, maar dat kon niet voorkomen dat PEC voor de derde keer op rij te sterk bleek.

Met de in de basis teruggekeerde Pelle van Amersfoort wist sc Heerenveen de thuisploeg in de beginfase een paar keer goed vast te zetten. Maar na ruim tien minuten nam Zwolle meer en meer het initiatief. Het leidde tot kansen voor Namli (over) en Mokhtar (prima redding doelman Martin Hansen) en niet veel later ook tot de verdiende 1-0. Gelegenheidsspits Wouter Marinus klopte Kik Pierie bij de eerste paal en knikte de voorzet van Mokhtar in de verre hoek.

Mokhtar bereidde ook de 2-0 voor. Vijf minuten na de openingstreffer gaf hij een fraaie dieptepass op Namli. De oud-speler van sc Heerenveen kwam naar binnen, nam de bal mee en kon daarna simpel afronden. De Friezen konden daar in de eerste helft weinig tegenover zetten. Het was veelzeggend dat de ploeg van Jurgen Streppel pas in de blessuretijd tot zijn eerste serieuze doelpoging kwam. PEC-keeper Diederik Boer tikte de schuiver van Van Amersfoort uit de hoek.

Met Morten Thorsby voor Yuki Kobayashi veranderde het spelbeeld in de tweede helft. PEC leunde op de voorsprong en sc Heerenveen zocht verwoed naar manieren om de eigen aanvallers in stelling te brengen. Het resulteerde in geblokte schoten van Martin Ødegaard en Stijn Schaars na goed doorzetten van de ingevallen Lucas Woudenberg. De aanvalsdrang van sc Heerenveen kreeg een nieuwe impuls toen een voortreffelijke steekbal van Schaars de opmaat vormde tot de 2-1. Op aangeven van de vrijgespeelde Arber Zeneli schoot Denzel Dumfries hoog binnen.

De vreugde was helaas van korte duur. Vier minuten na de 2-1 vergrootte Mustafa Saymak de Zwolse voorsprong weer tot twee doelpunten, nadat doelman Hansen Mokhtar nog van scoren had weten af te houden. Opnieuw toonde sc Heerenveen veerkracht. Een perfecte voorzet van Dumfries werd verzilverd door Reza Ghoochannejhad: 3-2. Met nog tien minuten te spelen was een gelijkspel binnen bereik maar ondanks enkele aanvallen in hoog tempo bleef de gelijkmaker uit.

‘We willen het natuurlijk niet, maar uit bij Zwolle kun je verliezen’, zei aanvoerder Schaars na afloop voor de camera’s van FOX Sports. ‘Wij waren de eerste helft gewoon niet goed. Zwolle was toen een klasse beter. De tweede helft hadden we het beter voor elkaar.’