sc Heerenveen ondanks groot overwicht niet langs Roda JC: 1-1
Datum: 11-02-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zaterdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Roda JC. De thuisploeg was de betere ploeg, creëerde voldoende kansen, maar bleef steken op een punt. "Ik denk dat wij vandaag eigenlijk prima gespeeld hebben", vond aanvoerder Stijn Schaars. "We moeten gewoon meer doelpunten maken."

sc Heerenveen begon prima aan de wedstrijd. De Friese supporters konden vooral genieten van Martin Ødegaard, die in de eerste twintig minuten zijn kwaliteiten een paar keer heerlijk demonstreerde. De razendsnelle voetbeweging waarmee hij Roda-back Jannes Vansteenkiste door de benen speelde, betoverde het thuispubliek. Niet veel later gevolgd door een heerlijke dieptepass met veel gevoel op Arber Zeneli. Tot doelpunten leidden die fraaie hoogstandjes echter niet, al bracht Ødegaard met een schot over de grond doelman Hidde Jurjus in de vierde minuut flink in de problemen.

Roda JC zakte ver terug en wachtte sc Heerenveen geduldig op. Naar mate de wedstrijd vorderde kregen de Friezen meer en meer moeite om door de gesloten Limburgse defensie te spelen. En die opgave werd voor de thuisploeg plots nog een stuk zwaarder toen Maecky Ngombo uit een counter hard raak kopte op aangeven van Jorn Vancamp: 0-1. Bijna maakte aanvoerder Stijn Schaars de achterstand pijlsnel ongedaan, maar zijn fraaie vrije trap spatte via de lat terug het veld in.

Waar Ødegaard voor de rust de meeste aandacht trok, was collega-vleugelaanvaller Zeneli de blikvanger in het tweede bedrijf. Nadat Morten Thorsby op aangeven van Zeneli net over kopte en diezelfde Zeneli nog een opgelegde kans miste, gaf coach Jurgen Streppel met de invallers Henk Veerman en Michel Vlap een nieuwe impuls aan het aanvalsspel van sc Heerenveen.

In korte tijd volgden kansen voor Vlap (net naast) en Zeneli, die een solo besloot met een matige inzet. Hoe anders deed hij dat in de 74ste minuut. Een prachtige dribbel, die begon op eigen helft, bracht Zeneli na een combinatie met Veerman opnieuw in scoringspositie. Dit keer was de afwerking feilloos: 1-1.

Gesteund door de gelijkmaker ging sc Heerenveen op jacht naar de zege. Het kreeg daarvoor nog enkele goede mogelijkheden. Een rush van de sterk spelende Denzel Dumfries, keer op keer in de aanval over de rechterflank, eindigde op doelman Jurjus. En in de blessuretijd schoot Thorsby uit de draai voorlangs. Tot de gewenste winnende treffer kwam het helaas niet.