Friese treffer Michel Vlap onvoldoende voor winst in derby tegen FC Groningen: 1-1
Datum: 08-04-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
Michel Vlap uit Sneek zette sc Heerenveen zondagmiddag op voorsprong in de noordelijke derby tegen FC Groningen. Die treffer leverde hem de bloemen voor de Man van de Wedstrijd op, maar bleek onvoldoende voor de zege. Zonder de geblesseerde sterkhouders Martin Ødegaard en Stijn Schaars was sc Heerenveen vooral in de eerste helft de bovenliggende partij, maar kort na de rust kopte Tom van Weert de Groningers naar 1-1.

De massale steunbetuiging na zes minuten voor de zwaar geblesseerde Schaars was het opvallendste moment in het eerste kwartier. Begonnen vanuit Nieuw Noord klonk al snel een breed gedeeld applaus voor de onfortuinlijke middenvelder, die eerder in de week op de training zijn scheen- en kuitbeen brak. De aanvoerder en regisseur van de Friezen werd vervangen door Jordy Bruijn, die zijn basisdebuut maakte.

Behoudens een schotje van Arber Zeneli en een prima verdedigende actie van Denzel Dumfries die de doorbrekende Mimoun Mahi van de bal zette, waren er aanvankelijk nauwelijks gevaarlijke momenten voor beide doelen. Dat veranderde na een klein half uur.

In korte tijd moest FC Groningen-doelman Sergio Padt tweemaal stevig aan de bak om een vrije trap van Yuki Kobayashi en een kopbal van Michel Vlap uit zijn doel te houden. Het bleek uitstel van executie. Een minuut later schoot Vlap de bal vanaf de rand van het strafschopgebied met links heerlijk in de verre hoek: 1-0.

Met Jesper Drost als vervanger van Ajdin Hrustic beet FC Groningen na de pauze feller van zich af. Ineens speelden de gasten een tijdlang met meer snelheid en wisten zij ook gevaar te stichten. Het leidde al snel tot de gelijkmaker van Van Weert, die in vrije positie raak knikte. De spits van de Groningers raakte later nog de paal en stuitte nog eens op sc Heerenveen-doelman Hansen, hetgeen duidelijk maakte dat de Friezen minder dominant waren dan in de eerste helft.

Een kopbal van de ingevallen Pelle van Amersfoort, die met zijn eerste balcontact bijna tekende voor een gouden wissel, was in het tweede bedrijf het gevaarlijkste moment van sc Heerenveen. Ook een pegel van de opstomende Bruijn en gekraakte schoten van Reza Ghoochannejhad en Denzel Dumfries leverden helaas geen treffer op.

Ondanks de aanvallende wissels van coach Jurgen Streppel, die spits Henk Veerman naar het front stuurde ten faveure van de moegestreden middenvelder Bruijn, bleef het bij 1-1.