sc Heerenveen zet met 2-0 zege op ADO reuzenstap richting play-offs
Datum: 17-04-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
Twee heerlijke aanvallen, bekroond door doelpunten van Marco Rojas, vormden de lichtpuntjes in het duel tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag. Voor wie daar niet genoeg aan heeft, biedt de huidige stand in de Eredivisie een fijne opsteker. Door de 2-0 zege stijgt de ploeg van Jurgen Streppel naar de zesde plek en zet het een reuzenstap richting de play-offs. "Het ziet er nu heel goed uit. Dit was een kleine finale voor ons", zei Daniel Høegh lachend na afloop.

sc Heerenveen begon de strijd met directe concurrent ADO Den Haag met Michel Vlap en Morten Thorsby in de basis. In de eerste minuten maakte de thuisploeg meteen haar intenties duidelijk. Gesteund door luid gezang van de eigen aanhang zochten de Friezen vlot de aanval. Het leidde tot enkele mooie combinaties maar niet tot grote kansen.

ADO Den Haag beperkte zich tot verdedigen en wachtte op kansjes om de razendsnelle Thijmen Goppel diep te sturen. Dat lukte voor het eerst in de zevende minuut. Dave Bulthuis wist zijn schot met een prima sliding onschadelijk te maken. Uit de daaropvolgende hoekschoppen namen Tommie Beugelsdijk (voorlangs) en Lex Immers (redding Martin Hansen) het Friese doel onder de vuur.

Daarmee was de opwinding in het Abe Lenstra Stadion voorlopig voorbij. sc Heerenveen had verreweg het meeste balbezit, maar speelde te traag en te weinig verrassend om tot kansen te komen. De thuisclub beleefde zijn beste moment na een klein halfuur.

Een snelle uitbraak opgezet door Vlap leidde tot een gevaarlijke voorzet van Reza Ghoochannejhad. ADO-verdediger Wilfried Kanon voorkwam dat de doorgelopen Marco Rojas kon binnentikken. Kort voor de rust bracht een hard schot met lastige stuit van Yuki Kobayashi ADO-doelman Indy Groothuizen nog even in de problemen.

Aanvankelijk veranderde er in de tweede helft weinig aan het spelbeeld. Tot de thuisploeg ineens een prachtige aanval op de mat legde. Na fraaie dribbels van Kik Pierie en Pelle van Amersfoort, legde laatstgenoemde de bal panklaar op het hoofd van Rojas: 1-0. Een mooie beloning voor de rechtsbuiten, die ook een paar dagen eerder tegen VVV een prima wedstrijd speelde.

Rojas
Onder aanvoering van de ingevallen Arber Zeneli zocht sc Heerenveen naar een ruimere voorsprong. Een heerlijke schaar van de Kosovaar vormde eerst de inleiding tot een lage voorzet waar Rojas nog net niet bij kon, maar vijf minuten later was het uit een identieke situatie wel raak. Voorzet Zeneli, vreemd overstapje van ADO-verdediger Beugelsdijk, doelpunt Rojas: 2-0. Niet veel later mocht de matchwinner onder luid applaus naar de kant.

De overwinning van sc Heerenveen had groter kunnen uitvallen als Van Amersfoort de rebound na een hard schot van Zeneli had benut, maar zijn inzet ging over. De dik verdiende overwinning van de Friezen kwam echter geen moment meer in gevaar. Dat Den Haag in de tweede helft niet verder kwam dan een volley van Erik Falkenburg en een gekraakt schot van Björn Johnsen was veelzeggend.