sc Heerenveen naar play-offs ondanks nederlaag tegen Feyenoord: 2-3
Datum: 06-05-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zich zondagmiddag ondanks een 2-3 nederlaag tegen Feyenoord geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. De thuisclub keek bij rust tegen een 0-2 achterstand aan, kwam tien minuten voor tijd langszij, maar ging in de slotminuut toch ten onder.

Net als een week eerder tegen NAC Breda kwam de tegenstander fel uit de startblokken. Het al uitgespeelde Feyenoord begon zonder grote namen als Sven van Beek, Robin van Persie, Karim El Ahmadi en Nicolai Jørgensen, maar de Rotterdammers grepen wel meteen het initiatief. Het resulteerde bijna in een doelpunt, toen Jean-Paul Boëtius een vrije schietkans kreeg. Zijn eerste inzet werd geblokt en de rebound verdween voorlangs.

Vervolgens liet sc Heerenveen via Arber Zeneli van zich horen. De Kosovaarse aanvaller probeerde het met een schot in de korte hoek, maar hij vond Justin Bijlow op zijn weg. De doelman van Feyenoord stond een paar minuten later aan de basis van de openingstreffer. Met een lange bal bediende hij Steven Berghuis, die vervolgens opstoomde richting het Friese doel. De aanvaller haalde uit en passeerde sc Heerenveen-goalie Martin Hansen: 0-1.

Na dat eerste doelpunt ontstond er een open wedstrijd in het Abe Lenstra stadion, waar beide ploegen kansen kregen op doelpunten. Het was eerst de beurt aan Yûki Kobayashi, die een vrije trap op de bovenkant van de lat schoot. Daarna kwam Michel Vlap bij een razendsnelle uitbraak een teenlengte tekort.

Niet alleen sc Heerenveen liet van zich horen, ook Feyenoord was dreigend. Vooral Berghuis was een continue plaag voor de Friese verdedigers. Na 26 minuten kreeg de linksbenige aanvaller een grote kans op zijn tweede doelpunt van de middag, maar de paal stond dat in de weg. In de rebound bracht Hansen redding.

Het bleek uitstel van executie. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft profiteerde Berghuis van slap ingrijpen achterin bij sc Heerenveen. Oog in oog met Hansen maakte hij zijn tweede van de middag en zette hij Feyenoord op een 0-2 voorsprong.

En dus greep hoofdtrainer Jurgen Streppel halverwege het duel in. Lucas Woudenberg en Vlap bleven in de kleedkamer achter en werden in de tweede helft vervangen door Doke Schmidt en Jordy Bruijn. De thuisclub kon na de pauze beter weerstand bieden aan de aanvallers van de bezoekers.

Ondertussen zocht sc Heerenveen naar een gaatje in de Rotterdamse defensie voor de aansluitingstreffer. Na een klein uur spelen had Morten Thorsby die gevonden, maar het schot van de Noorse middenvelder ging net naast. Niet veel later voerde Streppel zijn laatste wissel door en bracht hij spits Henk Veerman in de ploeg.

Tijdens het slotoffensief kreeg sc Heerenveen met Zeneli (naast), Bruijn (zijnet) en Ghoochannejhad (naast) nog drie grote kansen op een treffer, maar een doelpunt leverde het toen nog niet op. Tien minuten voor tijd was het dan toch raak en ging het ineens snel.

Eerst promoveerde Bruijn een schitterende voorzet van Zeneli tot doelpunt en nog geen minuut later werd een voorzet van Dumfries door Feyenoorder Jan Arie van der Heijden in het eigen doel gewerkt: binnen een minuut van 0-2 naar 2-2!

Hoewel Martin Hansen direct daarna twee keer reddend moest optreden, kreeg sc Heerenveen een uitgelezen mogelijkheid op een derde treffer. Bruijn werd in het strafschopgebied neergelegd en arbiter Makkelie gaf een penalty. Het schot vanaf elf meter van Zeneli was echter te slap, waardoor Feyenoord-keeper Bijlow zijn inzet keerde.

Anticlimax
In de slotminuut ging het toch nog mis voor sc Heerenveen. Oud-speler Bilal Basacikoglu schoot van afstand de derde Rotterdamse treffer tegen het net: 2-3. Twee minuten later klonk het laatste fluitsignaal en stond de thuisclub met lege handen.

Ondanks de nederlaag plaatste sc Heerenveen zich voor de play-offs, waarin FC Utrecht aanstaande woensdag de tegenstander is. Het eerste duel wordt om 20.45 uur gespeeld in het Abe Lenstra stadion.