Lammers schiet sc Heerenveen in verlenging langs Katwijk
Datum: 26-09-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zich ten koste van VV Katwijk geplaatst voor de volgende bekerronde. Het was een moeizame zege in de Zuid-Hollandse kustplaats. De Friezen hadden een verlenging nodig om de tweede divisionist op de knieën te krijgen. Sam Lammers kroonde zich in de slotminuten van de verlenging tot matchwinnaar, 0-1.

sc Heerenveen startte in Katwijk met een gewijzigde formatie ten opzichte van de uitwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Excelsior. Arber Zeneli en Nemanja Mihajlovic konden beide niet spelen. Zij werden vervangen door Mitchell van Bergen en Marco Rojas. Op het middenveld nam Michel Vlap de plek in van Yuki Kobayashi. De Japanner begon op de bank.

Het eerste kwartier leverde geen kansen op voor beide teams. Het meeste balbezit was voor sc Heerenveen, maar de defensie van Katwijk gaf geen krimp. Der eerste Friese mogelijkheid deed zich voor na 18 minuten voetbal. Het schot van Michel Vlap werd echter gekraakt. Ook de tweede kans was voor de aanvallende middenvelder van sc Heerenveen. Op aangeven van Sam Lammers knalde Michel Vlap van dichtbij over het doel van goalie Mark de Vries.

Ondanks de druk en het veldoverwicht van sc Heerenveen hield Katwijk stand. Gesteund door een kleine 2000 fans gaf de ploeg van trainer Jack van den Berg geen krimp. De gasten waren in het slotkwartier dichtbij de 0-1. Doelman Jack de Vries kreeg een schot van Michel Vlap niet klem, maar de attente Sam Lammers was net te laat om de rebound te kunnen verzilveren. Zo eindigde de eerste helft doelpuntloos.

Katwijk dat zich voor rust amper op de helft van sc Heerenveen meldde, toonde bij het begin van de tweede helft meer initiatief. Het offensiefje leverde de thuisclub zowaar twee hoekschoppen op. In de 57ste minuut dwong Katwijk de eerste grote kans af. Het schot van spits Hilterman verdween maar net langs het doel van Warner Hahn.

sc Heerenveen antwoordde met een poging van Mitchell van Bergen die door de doelman van Katwijk tot hoekschop werd verwerkt. Katwijk toonde zich niet onder de indruk en was even later gevaarlijk via een verwoestend schot van Mengerink dat maar net over het doel van Warner Hahn zeilde. Aan de andere kant was Marco Rojas net te laat om een voorzet van Van Bergen binnen te kunnen koppen.

Met nog twintig minuten op de klok moest Olde Riekerink een wissel doorvoeren. Ben Rienstra kon niet verder en werd vervangen door Yuki Kobayashi. Het overwicht dat sc Heerenveen voor rust had, was verdwenen. De thuisclub rook mogelijkheden op een stunt en toonde steeds meer lef.

De beste kans op de openingstreffer was echter voor sc Heerenveen. Morten Thorsby leek vanuit een scrimmage de score te openen, maar het was Hamdi die de bal van de lijn wist te halen en een treffer te voorkomen. Even later kwam Mitchell van Bergen net te laat om een voorzet van Kik Pierie binnen te kunnen werken.

Met nog vier minuten op de klok kwam Katwijk goed weg. Jordy Bruin, hij was in het veld gekomen voor Marco Rojas, raakte na een mooie combinatie met Sam Lammers de lat. Omdat in de resterende tijd, inclusief vier minuten blessuretijd, geen doelpunten meer vielen, moest er verlengd worden op sportpak De Krom in Katwijk.

De eerste kans in de verlenging was voor Sam Lammers. De spits van sc Heerenveen stuitte echter op de doelman van de thuisclub. Even later werd Mitchell van Bergen neergetrokken in de zestien, maar ondanks protesten van sc Heerenveen bleef de overtreding onbestraft. Bij sc Heerenveen kwam Jizz Hornkamp, zaterdag tegen Excelsior goud waard met zijn late treffer tegen Excelsior, Mitchell van Bergen vervangen.

Ook Pelle van Amersfoort, voor Michel Vlap, kwam in de eerste helft van de verlenging nog binnen de lijnen. sc Heerenveen kreeg bij het begin van de tweede helft van de verlenging een grote mogelijkheid via Sam Lammers, zijn kopbal, uit een vrije trap van Jordy Bruijn, werd echter knap gered door doelman Mark de Vries. Direct daarna moest de goalie van Katwijk opnieuw handelend optreden. Hij haalde een inzet van Yuki Kobayashi uit de kruising.

De kansen stapelden zich op, maar doelman Mark de Vries van Katwijk gaf geen krimp op pogingen van Sam Lammers en Pelle van Amersfoort. Bij de thuisclub raakte de batterij duidelijk leeg. Een doelpunt kon niet uitblijven en het was uiteindelijk Sam Lammers die vijf minuten voor het einde vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot, 0-1. Dat was ook meteen de allesbeslissende treffer.