sc Heerenveen met duidelijke cijfers onderuit tegen Ajax
Datum: 21-10-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
Het is sc Heerenveen zaterdagavond niet gelukt een goed resultaat te boeken tegen Ajax. De formatie van trainer Jan Olde Riekerink was niet opgewassen tegen de Amsterdammers en ging met duidelijke cijfers onderuit. In het Abe Lenstra stadion werd het 0-4 voor de gasten.

Ajax kende een droomstart in Heerenveen. Al na drie minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Oud-sc Heerenveen-speler Lasse Schöne vuurde van grote afstand de bal kiezelhard achter doelman Warner Hahn (0-1).

Nauwelijks van de schrik bekomen, ontsnapte sc Heerenveen aan een tweede tegentreffer. Donny van de Beek schoof de bal na een vlotte aanval net naast. Daarna werd sc Heerenveen voor de eerste keer gevaarlijk. Yuki Kobayashi bereikte vanaf de rechterkant Arber Zeneli op links. De vleugelaanvaller passeerde Rasmus Kristensen, gaf de bal voor, maar zag dat keeper André Onana de voorzet kon onderscheppen.

Halverwege de eerste helft wurmde spits Sam Lammers zich knap langs een aantal Ajacieden, maar na een lange solo kon hij Onana niet verrassen. De slalom leverde slechts een rollertje op. Achter een schot van Zeneli een minuut daarna zat meer kracht, maar ook die poging werd door Onana tenietgedaan. Kort voor rust verdubbelde Ajax de score. Hakim Ziyech schoot na een afgeslagen bal, hard raak (0-2).

Nieuwe domper
Vlak na rust was sc Heerenveen dicht bij de aansluitingstreffer, maar Lammers zag zijn inzet op het laatste moment geblokt worden. Daarna kregen de Friezen een nieuwe domper te verwerken. Een op het oog onschuldige schouderduw in het zestienmetergebied van Daniel Høegh werd door scheidsrechter Pol van Boekel echter beoordeeld als een overtreding op Kasper Dolberg, waarna de bal op de stip ging. Tadic benutte het buitenkansje (0-3).

Een paar minuten later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Dit keer was het Dolberg zelf die het laatste duwtje mocht geven. De Deen tikte een voorzet van landgenoot Kristensen van dichtbij binnen.

sc Heerenveen ging op jacht naar een eretreffer en vond die bijna, maar keeper Onana bleek een ware sta-in-de-weg. Eerst reageerde de doelman uit Kameroen attent op een inzet van Vlap en vlak voor tijd hield hij invaller Mitchell van Bergen van scoren af. In de laatste minuut kwam sc Heerenveen nog goed weg toen Klaas-Jan Huntelaar van dichtbij de lat boven Hahn raakte.

AZ-uit
Door de nederlaag zakt sc Heerenveen naar de twaalfde positie in de Eredivisie. Volgende week zondag gaan de mannen van Olde Riekerink op bezoek in Alkmaar bij AZ. Dat duel begint om 16.45 uur.