sc Heerenveen walst na rust over tiental Willem II heen
Datum: 09-12-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
In de stromende regen heeft sc Heerenveen zaterdagavond een ruime overwinning geboekt op bezoek bij Willem II. In Tilburg was de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink veel te sterk voor de Tricolores, dat het de gehele tweede helft met een man minder moest doen na een rode kaart voor verdediger Freek Heerkens (1-5).

Ten opzichte van het gewonnen thuisduel met Fortuna Sittard (3-1) had Olde Riekerink zijn basisopstelling voor de wedstrijd tegen Willem II op één positie gewijzigd. Nemanja Mihajlovic verving de zieke Arber Zeneli. Sam Lammers en Morten Thorsby moesten geblesseerd toekijken, net als de al langer afwezige Stijn Schaars. Verdedigers Dave Bulthuis en Doke Schmidt keerden terug van respectievelijk een schorsing en een blessure. Zij begonnen op de bank.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de thuisclub. Na acht minuten probeerde Donis Avdijaj het van afstand, maar doelman Warner Hahn hoefde niet in actie te komen. Kort daarna ondernam de aanvaller van Willem II opnieuw een poging. Ook opnieuw werd Hahn niet getest. Even later was het aan de andere kant wel raak. Een voorzet van Mitchell van Bergen belandde via Michel Vlap bij Mihajlovic. De Serviër wist wel raad met het kansje en schoot de bal met links in de verre hoek (0-1).

Lang kon sc Heerenveen niet van de voorsprong genieten. Twee minuten later bracht Atakan Akkaynak de stand weer in evenwicht door de bal op aangeven van Fran Sol subtiel over Hahn te wippen (1-1). Een paar minuten daarna was Mihajlovic dicht bij zijn tweede, maar de buitenspeler zag zijn schot net over het doel van Timon Wellenreuther gaan.

Rode kaart voor Willem II
sc Heerenveen bleef op zoek gaan naar een nieuwe voorsprong en vond die bijna na een harde knal van Sherel Floranus. Wellenreuther kon nog net zijn hand achter de inzet van de rechtsback krijgen. Een paar minuten later capituleerde de Duitse doelman alsnog. Ben Rienstra benutte een strafschop, gegeven na een overtreding van en rood voor Heerkens (1-2). De verdediger van Willem II had Pelle van Amersfoort in scoringspositie onderuit getrokken.

Tegen tien man slaagde sc Heerenveen er al snel in de marge uit te breiden. Na acht minuten spelen in de tweede helft kreeg Vlap de bal ineens voor de voeten. De middenvelder aarzelde niet en schoot hard raak (1-3). Daarna ging het snel. Vijf minuten later konden de handen alweer de lucht in. Met Vlap nu in de rol van aangever maakte Van Bergen zijn eerste doelpunt van het seizoen (1-4). De rechtsbuiten had vervolgens slechts zes minuten nodig voor zijn tweede seizoenstreffer. Met wat geluk eindigde zijn van richting veranderde inzet achter de kansloze Wellenreuther (1-5).

In de slotfase maakte Schmidt na lang blessureleed zijn rentree. De Friezen speelden het duel gemakkelijk uit, maar slaagden er niet in nog een zesde treffer op het scorebord te zetten. Invaller Jordy Bruijn was met een vrije trap dichtbij, maar vond net als Van Amersfoort even later Wellenreuther op zijn pad.

Volgende week zondag speelt sc Heerenveen thuis tegen FC Utrecht. De aftrap van het duel is om 12.15 uur.