sc Heerenveen na 1-3 zege in kwartfinale beker
Datum: 20-12-2018  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zich ten koste van ODIN ’59 geplaatst voor de kwartfinale van de bekerstrijd. De 1-3 zege in het stadion van Telstar in Velsen kwam moeizaam tot stand. De gasten kwamen aan het begin van de tweede helft op een 1-2 voorsprong via Sam Lammers. ODIN ’59 gaf zich echter niet gewonnen en maakte het de Friezen nog flink lastig. sc Heerenveen hield echter stand en liep in de slotminuten via Pelle van Amersfoort zelfs nog uit naar 1-3.

sc Heerenveen begon met een gewijzigde formatie aan het bekerduel tegen ODIN ‘59. Mitchell van Bergen was niet fit genoeg om te starten, zijn vervanger was Nemanja Mihajlovic. Die begon aan de linkerkant waardoor Arber Zeneli naar de rechterkant verhuisde. Achterin koos Olde Riekerink voor drie verdedigers, met Ben Rienstra vlak daarvoor. Doke Schmidt, tegen FC Utrecht nog basisspeler, begon hierdoor op de bank.

Het was ODIN ’59 dat al in de tweede minuut de eerste klap uitdeelde. Bij een lange trap van de thuisclub pakte meeverdedigen van Nemanja Mihajlovic niet goed uit. Hij raakte de bal ongelukkig en bood Bormann de kans op de 1-0. Dat buitenkansje liet die zich niet ontglippen, 1-0. Het antwoord van sc Heerenveen liet net lang op zich wachten. In de negende minuut knalde Michel Vlap raak nadat de thuisclub er niet in slaagde om de bal bij een Friese hoekschop adequaat weg te werken, 1-1.

sc Heerenveen is in het verdere verloop van de eerste helft de bovenliggende partij, maar ondanks ruim 70 procent balbezit, weet de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink tegen het compact verdedigende ODIN ’59 geen grote kansen te creëren. De eredivisionist krijgt enkele countermogelijkheden, maar omdat de eindpass niet goed is, hoeft doelman Van Dijk niet echt in te grijpen.

In de slotminuten van de eerste helft laat sc Heerenveen wel zijn tanden zien. Kobayashi haalt hard uit, maar Van Dijk ranselt de inzet van de Japanner uit de kruising. Even later schiet Michel Vlap een metertje naast de verkeerde kant van de paal. Omdat ook ODIN ’59 geen gevaar weet te stichten, gaan de ploegen met een 1-1 stand rusten.


Bij sc Heerenveen komt Nemanja Mihajlovic na de pauze niet meer terug. Hij wordt vervangen door Marco Rojas. Zeneli komt hierdoor weer aan de linkerkant te spelen en Marco Rojas bezet de rechterflank. Het eerste gevaar komt van de gasten via Yuki Kobayashi, maar net als voor rust keert doelman Van Dijk het schot van de Japanner knap.

In de 54ste minuut komt sc Heerenveen op voorsprong. Een voorzet van Arber Zeneli valt via doelman Van Dijk voor de voeten van Sam Lammers, die aarzelt niet en schiet de 1-2 binnen. Van Dijk is kansloos. Het is de derde treffer van de spits van sc Heerenveen in het bekertoernooi. Eerder was hij succesvol tegen Katwijk en Groene Ster. De thuisclub zet meteen aan en is gevaarlijk via Al Mahdi die gelukkig voor sc Heerenveen een hoge voorzet net mist.

ODIN’59 legt zich niet neer bij een nederlaag en zet de gasten onder druk. Dit leidt tot een hachelijke situatie waarbij Lucas Woudenberg op de lijn redding moet brengen op een inzet van Bormann, de man van de 1-0. ODIN ’59 zet in de slotfase de gasten onder druk en krijgt een kans via De Graaf, zijn kopbal mist echter kracht. Het offensief van de thuisclub is voor Olde Riekerink aanleiding om met Daniel Høegh een extra verdediger in te brengen. De man van de 1-2, Sam Lammers, gaat naar de kant.

ODIN’59 dringt aan, maar ondanks enkele hachelijke situaties valt de gelijkmaker niet. Vijf minuten voor het einde deelt sc Heerenveen de genadeklap in. Invaller Jordy Bruijn zet Pelle van Amersfoort alleen voor doelman Van Dijk en die faalt niet, 3-1. Daar blijft het bij in Velsen en dus bereikt sc Heerenveen de kwartfinale van het bekertoernooi.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Bote Talsma keert als Hoofd Akademy terug naar Fryslân
Che Nunnely en Pelle van Amersfoort scoren bij overwinning op Heracles
Kees van Wonderen ziet Sahraoui als twijfelgeval, maar heeft Brouwers terug
Sam Kersten tekent driejarig contract bij SC Heerenveen
Van Wonderen blikt vooruit op KIKA-duel: Het leeft echt in de groep

Volgende wedstrijd

SC Heerenveen  VS  PSV

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20