sc Heerenveen klimt dankzij zege op Willem II naar linkerrijtje
Datum: 04-03-2019  Bron: sc-heerenveen.nl
Er leek voor sc Heerenveen zondagmiddag tegen Willem II in de rust geen vuiltje aan de lucht, maar het werd in het Abe Lenstra stadion na de pauze nog zeer spannend. De Friezen zochten met een 3-0 voorsprong de kleedkamer op, maar stelden de overwinning op de kersvers bekerfinalist pas in de extra tijd van het duel veilig (4-2).

Met een ongewijzigde basisopstelling ten opzichte van de elf die aan de gewonnen uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-4) begonnen, beleefde sc Heerenveen een droomstart tegen Willem II. Al na vier minuten konden de mensen staan en klappen, na een wonderschoon doelpunt van Michel Vlap. Sam Lammers bediende de middenvelder die met een subtiele voetbeweging de bal over doelman Timon Wellenreuther wipte (1-0).

Na de snelle openingstreffer nam sc Heerenveen het heft in handen en dat leidde al vlug tot een verdubbeling van de voorsprong. Willem II-verdediger Victor van den Bogert kreeg de bal in het zestienmetergebied ongelukkig tegen zijn hand, waarna scheidsrechter Martin van den Kerkhof naar de stip wees. Vanaf elf meter faalde Lammers niet (2-0).

VAR grijpt in
Na een halfuur spelen werd Willem II voor de eerste maal gevaarlijk. Daniel Crowley trok vanaf links naar binnen, haalde uit en draaide de bal net om de verste paal heen. Daar mocht sc Heerenveen niet klagen. Ook niet toen kort daarna VAR Christiaan Bax ingreep en een treffer van Lammers alsnog goedkeurde (3-0). Vanwege buitenspel had Van den Kerkhof in eerste instantie nog een streep door het doelpunt gezet. Zo kon het thuispubliek minuten na de goal alsnog juichen.

Een paar minuten na het toch wel goedgekeurde doelpunt van Lammers kopte Willem II-middenvelder Renato Tapia op de lat. Het bleek een voorbode te zijn van de comeback die de ploeg van trainer Adrie Koster na rust ging maken. Nadat Alexander Isak al tweemaal gevaarlijk was geweest, liep de spits tien minuten na de pauze de aansluitingstreffer binnen (3-1) en stelde hij halverwege de tweede helft Vangelis Pavlidis in staat de spanning helemaal terug te brengen (3-2).

Rood voor Meißner
Waar sc Heerenveen voor rust de lakens uitdeelde, deden de Tilburgers dat in de tweede helft. De thuisclub had het lastig, maar kreeg plotseling hulp van nota bene de tegenstander. Thomas Meißner kreeg de rode kaart na een duel op Lammers, waarna Willem II met tien man verder moest. Toch was het ondertal vijf minuten voor tijd zeer dicht bij de gelijkmaker. Crowley mikte de bal buiten bereik van Warner Hahn op de paal.

In de slotfase probeerde sc Heerenveen met man en macht de overwinning over de streep te trekken. Dat ging met hangen en wurgen. Zo was Tapia in het begin van de extra tijd gevaarlijk met een hard schot. Het bleek het laatste wapenfeit van de bezoekers. In de laatste minuut gooide Ben Rienstra het duel in het slot. Op aangeven van de mee opgekomen Lucas Woudenberg schoof de middenvelder de bal in het lege doel en stelde daarmee de winst veilig.

Dankzij de zege passeerde sc Heerenveen Willem II op de ranglijst. De Friezen bezetten nu de negende plaats en nemen het komend weekeinde op tegen ADO Den Haag. De wedstrijd begint zaterdag om 19.45 uur in de Hofstad.