Wel het initiatief, maar geen punten in Almelo
Datum: 20-04-2019  Bron: sc-heerenveen.nl
Om kans te blijven maken op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, moest sc Heerenveen vrijdagavond winnen op bezoek bij Heracles Almelo. Dat lukte niet. De Friezen waren in het Polman Stadion de bovenliggende partij, maar stonden na afloop wel met lege handen (2-1).

Meteen na het eerste fluitsignaal trok de uitclub het initiatief naar zich toe. Kansen bleven niet uit. In de zesde minuut testte de van een blessure herstelde Sam Lammers van afstand Janis Blaswich, maar de Duitse doelman was bij de les. Uit de daaropvolgende hoekschop tikte Kik Pierie de bal net naast. Na een kwartier kreeg Michel Vlap een goede schietkans, maar kon de bal niet in de hoek krullen.

Even dacht sc Heerenveen halverwege de eerste helft op voorsprong te komen, maar de overtreding die Pelle van Amersfoort voorafgaand aan zijn doelpunt maakte, was scheidsrechter Joey Kooij niet ontgaan. Vijf minuten later legde de leidsman aan de andere kant op de stip nadat Yuki Kobayashi Bradley Kuwas ten val had gebracht. De aanvaller van Heracles Almelo benutte het buitenkansje zelf (1-0).

Lammers benut penalty
Na de tegengoal bleven de gasten het spelbeeld bepalen, maar de beste kans was voor Heracles Almelo. Adrián Dalmau trok naar binnen en schoot, maar keeper Warner Hahn redde bekwaam. De gasten bleven zoeken naar de gelijkmaker en vonden die vlak voor rust. Sam Lammers benutte een strafschop, nadat Mitchell van Bergen naar de grond werd gewerkt (1-1). Bijna ging sc Heerenveen nog rusten met een voorsprong, maar Ben Rienstra schoot van dichtbij hard op Blaswich.

In de eerste tien minuten na rust was sc Heerenveen wederom dicht bij een een tweede treffer. Tot tweemaal toe. Doke Schmidt en Rienstra namen het Almelose doel onder vuur, maar vonden beiden Blaswich op hun pad. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Heracles Almelo beter in de wedstrijd. Het leidde bijna tot een nieuwe voorsprong. Pierie verwerkte een voorzet van linksback Lennart Czyborra net niet in eigen goal.

Een kwartier voor tijd was het wel raak voor de thuisclub. Uit een hoekschop schoot Dalmau knap uit de draai de bal hard tegen de touwen (2-1). Vijf minuten later was Heracles Almelo – wederom uit een corner – dicht bij een derde treffer, maar Dario Van den Buijs knikte de bal op de lat.

Thorsby dicht bij gelijkmaker
Met Dennis Johnsen en Morten Thorsby als verse krachten ging sc Heerenveen in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. Thorsby was een paar minuten na zijn entree tot drie keer toe bijna trefzeker, maar de Noor stuitte tweemaal op Blaswich en kopte uit een voorzet van Van Bergen net naast.

Meer balbezit, meer schoten op doel en meer kansen, maar geen beloning. Na de nederlaag blijft de ploeg van interim-trainer Johnny Jansen op de tiende plaats staan. Aanstaande dinsdag nemen de Friezen het thuis op tegen VVV-Venlo. Het duel in het Abe Lenstra stadion begint om 19.45 uur.