Kwartfinalist na strafschoppen
Datum: 23-01-2020  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zich woensdag geplaatst voor de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. In eigen huis werd Willem II, vorig jaar nog bekerfinalist, na 120 minuten voetbal en een spannende penaltyreeks uitgeschakeld (2-2, 4-3). Chidera Ejuke schoot de Friezen naar de volgende ronde, waarin Fortuna Sittard of Feyenoord de tegenstander is.

Na een aftastend en afwachtend begin kwam Willem II na twintig minuten spelen op voorsprong. Mike Trésor Ndayishimiye snelde op rechts voorbij Sherel Floranus en schonk met een strakke voorzet Vangelis Pavlidis een niet te missen kans (0-1). De Friezen kregen via Jordy Bruijn twee kansjes op de gelijkmaker, maar de gelegenheidsspits schoot beide keren over.

Na een moeizame eerste helft kreeg sc Heerenveen vlak na rust een uitgelezen mogelijkheid terug te komen in de wedstrijd. Ejuke ging in het zestienmetergebied naar de grond na een sliding van Bart Nieuwkoop. De ingreep van de back leek correct, maar scheidsrechter Pol van Boekel wees toch naar de penaltystip. Hicham Faik wist wel raad met het buitenkansje (1-1).

Initiatief
De gelijkmaker gaf sc Heerenveen vleugels. Maar terwijl de thuisclub het initiatief greep, kreeg Willem II de betere kansen. Warner Hahn stond echter zijn mannetje bij een schot van Ché Nunnely en een scrimmage waarbij Driess Saddiki bijna kon scoren. Even later vond Saddiki alsnog het net, maar voor hem gebeurde dat aan de verkeerde kant van het veld. In een poging Ejuke het scoren te beletten, tikte de middenvelder de bal in het eigen doel (2-1).

sc Heerenveen zat op rozen wat betreft plaatsing voor de volgende ronde, maar uit het niets kwam Willem II langszij. Tien minuten voor tijd kopte invaller Damil Dankerlui de bal achter Hahn (2-2). De thuisploeg deed er alles aan het duel voortijdig te beslissen en dus een verlenging te voorkomen, maar in blessuretijd raakte Joey Veerman de lat en tikte Timon Wellenreuther ternauwernood een schot van Kongolo uit de hoek.

Waar in het eerste kwartier van de verlenging nauwelijks wat gebeurde, was dat in het tweede bedrijf wel anders. Beide ploeg kregen kansen op een nieuwe voorsprong, maar Nunnely kopte van dichtbij over en invallers Rami Hajal (prachtige omhaal) en Runar Espejord stuitten op Wellenreuther. Gescoord werd er niet in de verlenging en dus moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen.

Ejuke schiet raak
Willem II mistte meteen de eerste penalty (Freek Heerkens) en zag ook Marios Vrousai falen. Bij sc Heerenveen faalde alleen Espejord, waarna Ejuke het vonnis kon vellen. De Nigeriaan bleef kalm en zorgde ervoor dat zijn ploeg zich plaatste voor de kwartfinales. Daarin spelen de Friezen thuis tegen Fortuna Sittard of Feyenoord. De achtste finale tussen die twee clubs werd dinsdag gestaakt. Het restant wordt volgende week dinsdag gespeeld.