Geen winnaar in Derby van het Noorden
Datum: 27-10-2019  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zondagmiddag in een goed gevuld Abe Lenstra stadion gelijkgespeeld tegen FC Groningen (1-1). In een wedstrijd met weinig kansen werden beide doelpunten gescoord vanaf de stip. Hicham Faik zette de Friezen op slag van rust op voorsprong, Charlison Benschop zette halverwege de tweede helft de eindstand op het scorebord.

Trainer Johnny Jansen had in zijn basisformatie rechtsachterin een plek ingeruimd voor Ricardo van Rhijn die daarmee zijn basisdebuut maakte. Dit ging ten koste van Lucas Woudenberg. Sherel Floranus schoof naar de linksbackpositie.

Beide ploegen begonnen aftastend aan de derby en gaven elkaar geen duimbreed toe. Het duurde lang voordat een van beide doelmannen voor het eerst aan de bak moest: na een half uur tikte Warner Hahn een schot van Ajdin Hrustic uit de goal. Daarna kreeg sc Heerenveen pas zijn eerste kans. Vijf minuten voor de pauze vuurde Mitchell van Bergen net naast. Waar een 0-0 ruststand aanstaande was, kreeg sc Heerenveen – na tussenkomst van de VAR – vlak voor rust een strafschop na hands van Deyovaisio Zeefuik. Captain Faik schoot raak (1-0).

Gelijke hoogte
Vlot na de hervatting raakte Mo El Hankouri de lat. sc Heerenveen kreeg via Joey Veerman een goede kans de score te verdubbelen, maar de middenvelder mikte met links de bal net langs de verkeerde kant van de paal. FC Groningen werd dreigender en kreeg halverwege het tweede bedrijf dat waar het naar op zoek was. Benschop zette vanaf elf meter zijn ploeg op gelijke hoogte, nadat Floranus de bal op zijn arm kreeg geschoten (1-1).

In de slotfase van het duel kreeg Sven Botman nog een goede mogelijkheid op een winnende treffer, maar de verdediger kopte uit een hoekschop de bal niet naar een hoek, waardoor Padt kon redden. Zo eindigde de Derby van het Noorden – net als afgelopen seizoen – in een 1-1 gelijkspel.