sc Heerenveen neemt punt mee uit Utrecht
Datum: 02-10-2020  Bron: sc-heerenveen.nl
De Friese defensie werd vrijdagavond behoorlijk op de proef gesteld, maar sc Heerenveen hield uiteindelijk een punt over aan het bezoek bij FC Utrecht. De ploeg van trainer Johnny Jansen begon sterk en kwam op voorsprong, maar zag daarna de wedstrijd kantelen. Dankzij een flinke dosis strijd en wat geluk bleef de nieuwe koploper van de eredivisie overeind (1-1).

Ver in de extra tijd wierp Jan Paul van Hecke zich maar weer eens voor een Utrechts schot. Het was de zoveelste keer dat de jonge verdediger een doelpoging van de thuisclub onschadelijk maakte. En als het niet Van Hecke was, dan lag of stond een van zijn collega's achterin wel een doelpunt van FC Utrecht in de weg. Hun ingrepen waren meer dan nodig, want het was – zeker in de slotfase – vrouwen en kinderen eerst.

Friese voorsprong
Zo anders begon het duel. In een lege Galgenwaard schoot sc Heerenveen uit de startblokken. Al na vier minuten zette aanvoerder Henk Veerman zijn ploeg op voorsprong. De spits werd fraai weggestoken door Rodney Kongolo, bedacht zich geen moment en schoot de bal hard en verrassend in de korte hoek (0-1). Kort erna verdubbelde Mitchell van Bergen bijna de score, maar zijn uithaal kuste de lat.

Na het eerste kwartier nam FC Utrecht het initiatief geleidelijk over. Het dichtst bij een treffer waren Mimoun Mahi en Simon Gustafson, maar de spits stuitte op Erwin Mulder en de aanvoerder mikte van ver net te hoog. Tussendoor creëerde Van Bergen voor zichzelf een mooie mogelijkheid, maar lag doelman Maarten Paes in de weg. Met een voorsprong leek sc Heerenveen de rust in te gaan, maar daar stak Gyrano Kerk een stokje voor (1-1).

Utrechtse belegering
Na de pauze kwam sc Heerenveen er niet meer aan te pas. FC Utrecht werd sterker en sterker, maar vond maar geen gaatje in de Friese verdediging. Kerk maakte bijna zijn tweede, maar kon net niet bij een voorzet van Mahi. Gustafson was halverwege de tweede helft dichtbij, maar schoot van zo'n tien meter over. Kort daarna had Bart Ramselaar de handen al in de lucht, maar redde Lucas Woudenberg op de doellijn.

Counteren zat er in de slotfase – ondanks de inbreng van de debuterende Ulysses Llanez – niet meer in voor sc Heerenveen. Verdedigen luidde het credo, zeker na de rode kaart voor invaller Rein Smit. Tegenover tien man schroefde FC Utrecht de belegering nog eens verder op. De Friese defensie piepte, kraakte en zag Mahi in extremis de bal nog op de paal schieten, maar boog niet.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Mats Köhlert steelt de show, maar punten zijn voor Feyenoord
Kees van Wonderen ziet Ion Nicolaescu terugkeren in selectie voor mooie uitdaging
Kees van Wonderen vertrekt na het seizoen bij SC Heerenveen
Twee goals in honderd seconden doen SC Heerenveen de das om in Nijmegen
Kees van Wonderen en Thom Haye blikken vooruit op duel met NEC: We zijn ons aan het ontwikkelen

Volgende wedstrijd

RKC Waalwijk  VS  SC Heerenveen

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20