Begint sc Heerenveen 2021 met een overwinning
Datum: 07-01-2021  Bron: sc-heerenveen.nl
Na een korte winterstop start aankomende zondag met de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (aftrap: 14.30 uur) een reeks met maar liefst zeven wedstrijden in de maand januari. We blikken vooruit op het eerste duel van dit kalenderjaar met een kijkje in de onderlinge historie tussen beide clubs. Daarnaast kijken we hoe de ploeg uit Sittard heeft gepresteerd in de eerste seizoenshelft.

Historie
In de geschiedenis speelde sc Heerenveen tien keer een thuisduel met Fortuna in de eredivisie. Zes keer werd er gewonnen, drie keer werd het gelijk en slechts een keer verloren de Friezen in het Abe Lenstra Stadion.

Seizoen 2019/2020: 1-1
Op 31 augustus 2019 speelde sc Heerenveen voor het laatst een thuiswedstrijd tegen Fortuna. De ploeg van trainer Johnny Jansen begon prima aan de wedstrijd, maar toch kwam de uitploeg na twintig minuten op voorsprong. Felix Passlack kon de bal binnenschuiven op aangeven van Vitalie Damascan (0-1). Een kwartier later mocht Jens Odgaard aanleggen vanaf elf meter na een overtreding op Jordy Bruijn. Odgaard faalde niet en schoot de strafschop feilloos binnen (1-1).

In de tweede helft kregen de Friezen nog een aantal goede kansen op de voorsprong, maar de defensie van de Fortunezen met daarbij doelman Alexei Koselev was telkens een sta in de weg. Er werd niet meer gescoord en zo moesten beide ploegen de punten delen.

Seizoen 2018/2019: 3-1
De laatste keer dat sc Heerenveen thuis won van Fortuna was op 1 december 2018. De Friezen begonnen uitstekend aan de wedstrijd en creëerden veel kansen. Pas vlak voor rust werd een van de vele mogelijkheden benut. Uit een hoekschop kopte Daniel Høegh raak (1-0).

De Friezen kwamen na rust goed uit de kleedkamer en kregen in de eerste minuut meteen een penalty nadat Arber Zeneli werd vastgehouden. Zeneli schoot de strafschop zelf binnen (2-0). Terwijl het feestje nog werd gevierd door de supporters was het aan de andere kant alweer raak. Gelijk uit de aftrap viel Fortuna aan en werkte Lazaros Lamprou de bal over doelman Warner Hahn (2-1). Na de tegengoal ging sc Heerenveen door met kansen creëren en tien minuten voor tijd viel dan toch de beslissing. Pelle van Amersfoort schoot uit de rebound binnen na een schot van Zeneli (3-1).

Fortuna dit seizoen
Voor de winterstop was de ploeg van trainer Sjors Ultee uitstekend in vorm. Fortuna wist namelijk uit de laatste vier wedstrijden negen punten te halen en staat nu op een dertiende plaats in de eredivisie. Fortuna is ook nog actief in het bekertoernooi. Na een 0-2 overwinning op provinciegenoot Roda JC en een vrijstelling voor ronde twee speelt de ploeg uit Sittard 21 januari een uitduel met NEC.

Sebastian Polter is momenteel topscorer bij Fortuna. De Duitser was dit eredivisieseizoen goed voor zes doelpunten. De Friese defensie zal ook goed op George Cox moeten letten. Cox, die notabene als linksback speelt, wist al drie keer het net te vinden. De linkspoot heeft ook drie assist op zijn naam staan.