Slordig SC Heerenveen verliest, ondanks goals Schöne
Datum: 14-02-2021  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zondagmiddag niet voor een verrassing kunnen zorgen op bezoek bij AZ. Tweemaal ging het bij de Friezen mis in de opbouw en beide keren profiteerden de Alkmaarders daarvan optimaal. Nieuwkomer Lasse Schöne startte meteen in de basis en scoorde zelfs bij zijn debuut, maar kon een nederlaag niet voorkomen (3-1).

Het was niet helemaal de bedoeling dat ie aan de aftrap zou staan, maar omdat Joey Veerman niet fit bleek, was er op het laatste moment een basisplek voor de vrijdag gepresenteerde Schöne. Het was niet de enige wijziging die trainer Johnny Jansen had doorgevoerd: aanvoerder Henk Veerman begon op de bank. De spits kampte met kuitklachten, waardoor Benjamin Nygren naast Mitchell van Bergen in de aanval werd geposteerd.

Fries balverlies
Na een aftastend begin, trok AZ gaandeweg het initiatief naar zich toe. Tot de twintigste minuut ging dat goed voor sc Heerenveen, maar toen ging het mis. De thuisclub maakte dankbaar gebruik van Fries balverlies op het middenveld. De bal kwam terecht bij Calvin Stengs, die alle ruimte werd geboden aan de rechterkant van het veld. Via Pawel Bochniewicz stuitte Stengs eerst nog op Erwin Mulder, maar in de nastoot was het raak (1-0).

De afwezigheid van Joey en Henk Veerman liet zich met name voorin voelen. In de eerste helft kwam sc Heerenveen niet tot een schot op doel. AZ was nog wel twee keer gevaarlijk voor rust: Stengs knalde op de paal en Owen Wijndal zag zijn inzet van de lijn worden gehaald door Ibrahim Dresevic.

In de pauze greep Jansen in en bracht Henk Veerman binnen de lijnen, ten koste van Van Bergen. Het bord met daarop nummer negen was nog niet naar beneden of sc Heerenveen moest een volgende domper incasseren. Scheidsrechter Danny Makkelie zag in een duel tussen Jan Paul van Hecke en Myron Boadu een overtreding van de verdediger. Specialist Teun Koopmeiner faalde niet vanaf elf meter, hoewel Mulder er nog aan zat (2-0).

Schöne meteen trefzeker
Na de goal van Koopmeiners kwam sc Heerenveen wel beter in de wedstrijd. Met Henk Veerman als kapstok kwamen de Friezen aan voetballen toe. De captain zelf kreeg een kans en ook Dresevic was dichtbij, maar beide keren redde Marco Bizot. De keeper van AZ moest even later wel vissen toen Schöne een voorzet van Siem de Jong binnenliep. Daarmee luisterde de Deen zijn debuut meteen op met een treffer (2-1).

Na de aansluitingstreffer van Schöne had AZ via Boadu de marge weer kunnen vergroten, maar de spits schoot van dichtbij op de lat. Aan de andere kant bracht Bochniewicz de Friezen bijna weer op gelijke hoogte, maar zijn inzet kon Bizot niet verrassen. Dat was achteraf hét moment voor sc Heerenveen, want daarna nam AZ het heft in handen. De beslissing viel tien minuten voor tijd: Albert Gudmundsson strafte de tweede Friese fout in de opbouw af (3-1).
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Bote Talsma keert als Hoofd Akademy terug naar Fryslân
Che Nunnely en Pelle van Amersfoort scoren bij overwinning op Heracles
Kees van Wonderen ziet Sahraoui als twijfelgeval, maar heeft Brouwers terug
Sam Kersten tekent driejarig contract bij SC Heerenveen
Van Wonderen blikt vooruit op KIKA-duel: Het leeft echt in de groep

Volgende wedstrijd

SC Heerenveen  VS  PSV

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20