SC Heerenveen verliest oefenderby van 120 minuten
Datum: 24-07-2021  Bron: sc-heerenveen.nl
Zonder publiek langs de lijn ging sc Heerenveen vrijdag in zijn vijfde oefenduel van de voorbereiding onderuit. In Rolde was FC Groningen in een wedstrijd van vier keer een halfuur net te sterk voor de formatie van trainer Johnny Jansen. Sven van Beek maakte bij de Friezen zijn officieuze debuut (2-1).

Op Sportpark Boerbos speelde Jansen de eerste negentig minuten met dezelfde elf namen. Het laatste kwart van de 120 minuten durende wedstrijd stond een geheel nieuwe ploeg in het veld. Onder meer nieuwkomers Van Beek en Björn Gudnason kregen een halfuur speeltijd. Zij kwamen het veld op, toen – achteraf gezien – de eindstand al op het scorebord stond.

Afgekeurde goals
FC Groningen was in de eerste dertig minuten de bovenliggende partij en kreeg ook kansen. Mo El Hankouri en Romano Postema waren gevaarlijk, maar zagen hun schoten gekeerd worden door Erwin Mulder. De doelman werd in het eerste kwart wel gepasseerd door Postema, maar de vlag ging omhoog. Eerder zag aan de andere kant ook Henk Veerman om dezelfde reden diens treffer worden afgekeurd.

In het tweede kwart werd sc Heerenveen flink naar achteren gedrukt. Michael de Leeuw was met een kopbal heel dichtbij, maar hij trof de paal. De Groningse druk hield aan en dat leverde een treffer op: Wessel Dammers knikte een vrije trap van Tomas Suslov binnen (1-0). Kort daarna verdubbelde Postema bijna de voorsprong, maar zijn schot knalde uiteen op de lat.

Poolse gelijkmaker
Na een uur knokte sc Heerenveen zich terug in de wedstrijd. Tibor Halilovic gaf met een intikker voorlangs nog een waarschuwing af, maar even later was het alsnog raak. Bochniewicz knikte uit een hoekschop van Joey Veerman binnen (1-1). Het leek na negentig minuten uit te draaien op een gelijkspel, maar met een rake kopbal besliste Jörgen Strand Larsen in de laatste minuut van het derde kwart anders (2-1).

FC Groningen - sc Heerenveen 2-1 (1-0). 42. Dammers 1-0, 73. Bochniewicz 1-1, 90. Strand Larsen 2-1.

Opstelling sc Heerenveen, eerste 90 minuten: Mulder; Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Kaib (85. Nunumete); Kongolo, Halilovic, J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman, Van der Heide.

Laatste 30 minuten: Mous; Akujobi, Van Beek, Dresevic, Nunumete; Hajal, De Jong, Ras; Nygren, Gudnason, Shopov.