Boeiende Derby van het Noorden eindigt onbeslist
Datum: 12-09-2021  Bron: sc-heerenveen.nl
De Derby van het Noorden had zondag even tijd nodig om op gang komen, maar uiteindelijk zat de Euroborg op het puntje van de stoel. Waar sc Heerenveen de wedstrijd voor de pauze volledig onder controle had – maar verzuimde afstand te nemen – was FC Groningen in de tweede helft de baas. Zo bezien was een gelijkspel een terechte uitslag (1-1).

Een punt, maar bij het analyseren zal sc Heerenveen achteraf concluderen: hier had meer ingezeten. De Friezen trokken de wedstrijd na een aftastende openingsfase volledig naar zich toe. De ploeg van trainer Johnny Jansen liet de bal gemakkelijk gaan, gaf achterin niets weg en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Een balverovering op het middenveld leidde halverwege het eerste bedrijf tot de voorsprong. Joey Veerman stelde Tibor Halilovic in staat en die schoot – via een glijdend been van Mo El Hankouri – raak (0-1).

Een beetje geluk bij de openingstreffer, maar de Friese voorsprong was wel meer dan terecht. sc Heerenveen bleef daarna ook heer en meester. Het wachten was op een tweede doelpunt, maar in de eindfase werd steeds de verkeerde keuze gemaakt. Beide Veermannen en Milan van Ewijk haalden te snel, van te ver en ongevaarlijk uit, terwijl een teamgenoot er beter voor stond.

Het laten liggen van de mogelijkheden kwam sc Heerenveen duur te staan. Met drie verse krachten verscheen na rust een totaal ander FC Groningen op het veld. De thuisploeg gooide het over een andere boeg en kreeg met vechtlust en energie het publiek met zich mee. Cyril Ngonge lostte na twee minuten een waarschuwingsschot (op de paal), maar tekende twintig minuten later wel voor de gelijkmaker. Erwin Mulder had geen antwoord op diens kopbal (1-1).

En dan was er met een FC Groningen dat nu de lakens uitdeelde nog een kwart te spelen. sc Heerenveen moest en ging mee in de vechtwedstrijd die de derby werd. Het piepte en kraakte bij tijd en wijle, maar de Friese defensie hield stand. Waar het punt over de streep trekken het maximale leek, kregen de gasten in de slotfase plots nog een mogelijkheid op meer. Na de tweede gele kaart voor Mike te Wierik schoot Joey Veerman vijf minuten voor tijd de toegekende vrije trap op de paal. Dan had na afloop bij sc Heerenveen niemand rondgelopen met een zure nasmaak.
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
SC Heerenveen met onbevredigd gevoel de bus in: Doelpuntloos gelijkspel
Van Wonderen moet knopen doorhakken voor FC Emmen-uit: Keuzes dienen zich aan
Verdedigers pakken de hoofrol: SC Heerenveen wint boeiend duel van FC Twente
Van Wonderen: We hebben wat twijfelgevallen in de selectie voor zondag
Jeroen Manschot fluit thuiswedstrijd tegen FC Twente

Volgende wedstrijd

SC Heerenveen  VS  PSV

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20