SC Heerenveen scoort twee keer, maar verliest van een te sterk Ajax
Datum: 12-03-2023  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft zondag niet kunnen stunten tegen Ajax. Na negentig minuten stond er een 2-4 eindstand op het scorebord, maar eigenlijk was de wedstrijd na twintig minuten al gespeeld. Op dat moment was de marge al drie in het voordeel van de Amsterdammers. "Het was vast een leuke wedstrijd om naar te kijken, maar niet om te spelen", verzuchtte Pawel Bochniewicz na afloop voor de camera van ESPN. "Als je ook maar een beetje minder intensiteit levert tegen Ajax, dan straffen ze het af."

sc Heerenveen wist het vorige week Feyenoord lastig te maken in de KNVB Beker, terwijl afgelopen weekend een knap punt werd gepakt tegen FC Twente in de Grolsch Veste. Door die wedstrijden begonnen de Friezen met een goed gevoel aan de krachtmeting met de nummer twee, maar al snel werd duidelijk dat een resultaat er niet inzat. In de elfde minuut zette Mohammed Kudus de bezoekers op voorsprong met een bekeken bal in de verre hoek, waarna het snel ging voor de Amsterdammers. Na ruim een kwartier spelen was de marge namelijk al twee. Edson Álvarez was de man die met een goed schot de tweede treffer van de middag maakte.

Ajax bleef daarna jagen op meer doelpunten, en dat lukte. Negentien minuten stonden er op de klok toen Steven Bergwijn mocht juichen voor de derde Amsterdamse treffer. Tien minuten later leek hij ook zijn tweede te maken na een fraaie solo, maar die bal eindigde op de paal. De bezoekers leken daarna een nieuwe mogelijkheid te krijgen om de vierde treffer te maken: Jeroen Manschot wees naar de strafschopstip, maar de overtreding van Osame Sahraoui was buiten het zestienmetergebied gemaakt.

Het werd geen 0-4, maar Kees van Wonderen had genoeg gezien: hij besloot om hard in te grijpen. De trainer zag dat zijn ploeg overlopen werd door de nummer twee op de ranglijst, waarna hij drie nieuwe namen het veld in stuurde in de persoon Sydney van Hooijdonk, Thom Haye en Alex Timossi. Met die spelers in de ploeg probeerden de spelers nog iets terug te doen. Dat lukte via Pelle van Amersfoort, die een bal tegen de touwen kopte. Daardoor was er misschien nog iets mogelijk, maar al vroeg in de tweede helft werd de marge weer drie. Kenneth Taylor scoorde.

Waar Ajax in de eerste helft geen strafschop kreeg, gebeurde dat na de tijd niet bij Heerenveen. Sahraoui ging in het strafschopgebied naar de grond, maar de VAR vond het te licht. Uiteindelijk lukte het de pompeblêdenformatie nog wel een tweede doelpunt te maken. Na een goede voorzet van Sahraoui kopte Van Hooijdonk de bal in het doel. Het doelpunt kwam te laat om nog serieus kans te maken op een resultaat, maar de ploeg bleef het proberen. Zo was de linksbuiten nog dichtbij met een schot in het zijnet en de spits met een kopbal. De punten gingen uiteindelijk mee naar de hoofdstad.