Van Hooijdonk geeft persoonlijke mijlpaal extra glans als matchwinner
Datum: 19-03-2023  Bron: sc-heerenveen.nl
Sydney van Hooijdonk zal de uitwedstrijd tegen FC Groningen niet snel vergeten. De aanvaller speelde zijn vijftigste Eredivisiewedstrijd en maakte die mijlpaal extra bijzonder door zijn ploeg naar een overwinning te schieten. In de Euroborg was hij goed voor twee spitsengoals: 0-2. "Eindelijk kan ik lachen", vertelde aanvoerder Pawel Bochniewicz kort na het laatste fluitsignaal voor de camera van ESPN. "We hebben het verdiend, waren de betere ploeg. Het voelt goed om hier te winnen."

sc Heerenveen zat voorafgaand aan het duel in een mindere fase, maar pakte in de laatste twee uitwedstrijden wel een resultaat: Cambuur werd verslagen en tegen FC Twente werd een punt gepakt. Het moest de ploeg van Kees van Wonderen houvast geven richting de burenruzie met FC Groningen, dat op de zeventiende plaats staat in de competitie. Eerder dit seizoen werd het 3-1 in het Abe Lenstra stadion. Waar Amin Sarr in de eerste krachtmeting goed was voor twee doelpunten, pakte nu Sydney van Hooijdonk de hoofdrol met twee goals.

Na bijna dertig minuten spelen was hij er als de kippen bij toen doelman Michael Verrips een schot van Osame Sahraoui niet goed kon verwerken: 0-1. Die treffer kwam enigszins uit de lucht vallen, omdat Groningen scherp begon aan de wedstrijd. Na tien minuten was Elvis Manu dicht bij de openingstreffer, maar hij raakte met een hard schot de lat. Na de openingstreffer was Heerenveen de bovenliggende partij, zonder heel veel kansen te creëren. Desondanks werd het nog voor de pauze 0-2. Wederom toonde Van Hooijdonk zijn neusje voor de goal, nu nadat de doelman een schot van Pelle van Amersfoort niet goed pakte. Daardoor gingen de Friezen met een goed gevoel de kleedkamer in.

In het tweede bedrijf ging Groningen op jacht naar de aansluitingstreffer, wat betekende dat er in de omschakeling meer ruimte kwam voor de Friezen. Waar Heerenveen de afgelopen weken veel doelpunten tegen kreeg, werd nu met man en macht gestreden om de nul te houden. Het lukte de bezoekers om het achterin goed dicht te houden, waardoor de zege geen moment meer in gevaar kwam. Daardoor klimt Heerenveen naar het linkerrijtje, met 34 punten uit 26 wedstrijden.

"Dat we de nul houden, is heel belangrijk", aldus Bochniewicz, die samen met Syb van Ottele het hart van de defensie vormde door de afwezigheid van Jeffrey Bruma. "De laatste wedstrijden kregen we te veel domme doelpunten tegen. Syb speelde heel goed, voor mij is hij de man van de wedstrijd. We willen niet voor niets spelen, dus we gaan er nu alles aan doen om de play-offs te halen."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
Mats Köhlert steelt de show, maar punten zijn voor Feyenoord
Kees van Wonderen ziet Ion Nicolaescu terugkeren in selectie voor mooie uitdaging
Kees van Wonderen vertrekt na het seizoen bij SC Heerenveen
Twee goals in honderd seconden doen SC Heerenveen de das om in Nijmegen
Kees van Wonderen en Thom Haye blikken vooruit op duel met NEC: We zijn ons aan het ontwikkelen

Volgende wedstrijd

RKC Waalwijk  VS  SC Heerenveen

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20