Kees van Wonderen ziet verschil tussen SPARTA EN SC Heerenveen: Dat is frustrerend
Datum: 17-05-2024  Bron: sc-heerenveen.nl
Zondagmiddag staat de laatste Eredivisiewedstrijd op het programma. Om 14.30 uur wordt op het Kasteel afgetrapt tegen Sparta. Waar de Rotterdammers zich gekwalificeerd hebben voor de play-offs, lukte het de Friezen niet zich te plaatsen voor het seizoenstoetje. Kees van Wonderen noemt de verdedigende instabiliteit bij zijn ploeg als een van de oorzaken.

Eerder dit seizoen verloor Heerenveen in eigen huis met 1-3 van de Spartanen. De Friezen waren voetballend niet minder, maar kregen uit het niets de deksel op de neus met een aantal tegendoelpunten. Volgens de oefenmeester zijn er teveel van dat soort wedstrijden geweest. "We maakten het ook mee tegen Go Ahead Eagles, Excelsior, FC Volendam en vorige week tegen Vitesse. Het is frustrerend. We hebben 68 tegendoelpunten. Dat is teveel. Op een verdediging moet je kunnen leunen, maar te vaak was de eerste de beste mogelijkheid van de tegenstander een doelpunt."

Om het alleen op pech te gooien, vindt Van Wonderen te makkelijk. "Het heeft ook met de groep te maken. Ik heb het wel vaker gezegd, maar we missen jongens die zeggen: tot hier en niet verder. Zulke spelers zorgen voor een bepaalde stabiliteit, maar daar hebben wij te weinig van. In sommige wedstrijden lukt het ons als team ook wel. Kijk naar de thuiswedstrijd tegen Ajax of de derby’s van vorig seizoen. Maar bij een tegenslag dondert het ook wel eens in elkaar."

Volgens de coach heeft Sparta wel zulke voetballers in de ploeg. "Zij hebben echte winnaars in het team, maar ook goede voetballers. Hun buitenspelers zijn goed, de backs komen vaak mee op en ze hebben ook een sterke keeper. Het zit heel goed in elkaar", stelt hij. "Het is uitgebalanceerd. Ze kunnen goed voetballen van achteruit, maar ook directer spelen met de lange bal. Ze staan terecht waar ze staan."

Honderd procent
De play-offs zijn niet meer haalbaar, waardoor de druk van de ketel is. "De honger, de noodzaak omdat er echt iets op het spel staat, is er niet meer. Dat voel je wel. Toch gaan we er alles aan doen om met een goed gevoel af te sluiten", zegt Van Wonderen, die dit weekend niet de beschikking heeft over Luuk Brouwers en Nathan Tjoe-A-On. Hoe de opstelling er uit gaat zien, wil de coach niet verklappen. "We gaan kiezen voor spelers die nog een keer alles kunnen én willen geven. Als een speler voor één procent het gevoel heeft dat 'ie niet volle bak kan gaan, gaat hij niet beginnen. Er zijn wel jongens die dat eerlijk hebben aangegeven."

Een speler die dit seizoen indruk maakte met zijn drive en energie, is Oliver Braude. De trainer vindt het mooi dat de rechtsback door de supporters is verkozen tot speler van het jaar. "Mooi dat het publiek zijn manier van spelen waardeert. Hij blijft maar doorgaan, zit vol met strijdlust en heeft onvoorwaardelijke energie. Ik vind het leuk dat daar zo naar gekeken wordt."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
SC Heerenveen neemt Levi Smans over van VVV-Venlo
Robin van Persie heeft zin geweldige uitdaging: Ik wil de mensen trots maken
SC Heerenveen sluit seizoen af met typerende nederlaag in Rotterdam
Robin van Persie nieuwe hoofdtrainer SC Heerenveen
Tahiri scoort bij laatste thuisduel, dat in een pijnlijke nederlaag eindigt

Volgende wedstrijd
Geen wedstrijden.

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20