Robin van Persie heeft zin geweldige uitdaging: Ik wil de mensen trots maken
Datum: 21-05-2024  Bron: sc-heerenveen.nl
Dinsdagochtend werd Robin van Persie gepresenteerd bij sc Heerenveen. In een volle perszaal, waar de oranjekoek klaar stond voor de aanwezigen, deed de nieuwbakken trainer voor het eerst zijn verhaal. Hij kan niet wachten tot hij officieel aan de slag gaat bij de Eredivisionist.

Dat de perszaal bomvol zat, was voor algemeen directeur Ferry de Haan geen verrassing. Hij is blij dat de trainer zich voor twee seizoenen heeft verbonden aan de Friese club. "Ik kreeg de vraag of ik eens met Robin wilde praten. Het eerste gesprek was vrijblijvend, maar al snel voelde ik dat er iets aan het ontstaan was. Het enthousiasme was er niet alleen bij mij, maar bij meer mensen binnen de organisatie. We hebben met volle verstand voor hem gekozen. Hij heeft als hoofdtrainer nog geen ervaring, maar die willen wij hem graag geven. In de gesprekken was hij bevlogen. Daarnaast had hij een duidelijk idee hoe hij het team en het individu kan ontwikkelen."

Van Persie is goed begonnen in Fryslân. Van De Haan ontvang hij namelijk een mooi cadeau: een schilderij van de schoenen van Abe Lenstra. Vroeger had hij die op zijn slaapkamer hangen. "Nu krijgt het een mooi plaatsje in m’n huis", aldus de oefenmeester, die zin heeft in het avontuur. Hij spreekt van een 'geweldige' uitdaging. "Ik las hier en daar iets over een mooie tussenstap. Dan denk ik: waar heb je het over? Dit is een geweldige stap, bij een club met een geweldig stadion en een grote fanbase. De achterban is trouw, daar ben ik gevoelig voor. De supporters bleven komen, ook als het even minder ging. We hebben iedere supporters nodig. We willen een gevoel creëren dat we het samen doen, er moet een samenwerking ontstaan tussen ons en de fans. Ik wil de mensen hier trots maken."

"IK LAS HIER EN DAAR IETS OVER EEN MOOIE TUSSENSTAP. DAN DENK IK: WAAR HEB JE HET OVER? DIT IS EEN GEWELDIGE STAP"

Fryslân
Voor Van Persie breekt een nieuwe fase aan in zijn trainerscarrière. Het is zijn eerste klus als hoofdtrainer, nadat hij al ervaring heeft opgedaan in de jeugdopleiding van Feyenoord. "Als speler heb je directer invloed op de wedstrijd dan als trainer", stelt de oud-speler van onder andere Manchester United, Arsenal en het Nederlands elftal. "Ik heb op mooie plekken mogen wonen. Het laat zien dat ambitie je op verschillende plekken in de wereld kan brengen."

Nu komt hij dus als trainer in Heerenveen terecht. Helemaal nieuw is Fryslân niet voor hem. "Mijn opa en oma woonden in Kollumerzwaag. Daar heb ik m’n eerste karper gevangen. Ik was vier of vijf jaar oud, denk ik. Ik vind vissen nog steeds leuk, maar ik verwacht daar niet veel aan toe te komen."

Lef tonen
"Een doel van mij is om de mensen blij te maken", vertelt de coach. "Ik geloof dat je als voetballer altijd een kind blijft, ongeacht je leeftijd. Je gaat met vrienden het veld op, plezier hebben. Je moet blij en trots zijn om te mogen voetballen. We willen spelen om te winnen, ongeacht de tegenstander. Staan we gelijk, dan gaan we nog meer op de aanval spelen. Maar dan kun je ook eens met 3-0 verliezen. Wij willen lef uitstralen. Daar zit risico aan vast."

"Wat ik belangrijk vind, is dat we herkenbaar voetbal gaan spelen", vervolgt de trainer. "Ik geloof niet in iedere week op een andere manier spelen. Ik wil bij mijn ploeg passie, beleving en strijd zien. Maar ook een bepaald plan, met veel beweging en vaste patronen. Daarbij zeg ik altijd: fouten maken mag. Het gebeurt 365 keer per wedstrijd dat een bal verspeeld wordt. Ik heb ook vaak genoeg een slechte pass gegeven. Het gaat erom hoe je daar op reageert."

Van Persie is duidelijk. Hoewel de perszaal bomvol zit voor zijn presentatie, moet het vooral niet teveel over hem gaan. De spelers moeten de volle aandacht krijgen. "Ik wil voor hen een vaderfiguur zijn", legt hij uit. "De spelers staan centraal. Wij moeten er voor zorgen dat we de spelers beter maken. Als trainer heb je ook met mensen te maken. Je kan er niet van uitgaan dat alle spelers zich altijd in hun beste staat op de club melden. Dat heb ik ook ervaren. Soms slaap je slecht of speelt er iets in je privéleven. Je moet een speler dan juist steunen en helpen. In de voetballerij wordt veel gevraagd en er zijn veel meningen. Het is niet gek dat een jongen van twintig jaar het daar soms lastig mee heeft. Ik zie mezelf als een verbinder."

Foppe de Haan
Als de persconferentie voorbij is, loopt Van Persie naar Riemer van der Velde. De trainer en de erevoorzitter hebben via de telefoon al contact gehad. Ook met Foppe de Haan heeft hij al gesproken. "Hij was mijn trainer bij Jong Oranje. Hij was ook heel erg van het positieve coachen. Dat heb ik ook. Ook als het minder gaat, wil ik positiviteit en geloof overbrengen. Bij mij zit het glas altijd halfvol. Onder zulke trainers heb ik zelf ook mijn beste periodes gehad."

“MIJN OPA EN OMA WOONDEN IN KOLLUMERZWAAG. DAAR HEB IK M’N EERSTE KARPER GEVANGEN. IK WAS VIER OF VIJF JAAR OUD, DENK IK"

Als hij al bijna een uur aan het woord is, gaat de trainer naar buiten voor de foto’s. Een sc Heerenveem-sjaal gaat om. Hij staat op de tribune, gaat daarna zitten op een van de stoelen. loopt naar de dug-out en zet vervolgens een paar stappen op het veld. De fotografen klikken er op los. Van Persie neemt alle tijd. Als een fotograaf vraagt of hij even op zijn knieën wil gaan zitten, reageert hij met een knipoog. "Ik moet wel een beetje schoon blijven, he? Ik stuur je wel een rekening."

Tafeltennis
De foto’s zijn gemaakt, de interviews voor de camera zitten erop. Maar hij heeft nog genoeg energie voor een potje tafeltennis als hij een tafel ziet staan. "Tsjongejonge. Dit gaat me toch niet gebeuren?", roept hij als hij een bal naast slaat. "Mooie bal, mooie bal", zegt hij bij een rake slag. "Hij is het helemaal kwijt", zegt hij lachend als hij een achterstand heeft omgezet in een voorsprong. "Hebben jullie ook lekkere koffie? Dat heb ik wel verdiend na deze partij", aldus de trainer na de winnende bal.

Het is duidelijk, hij is ontspannen. "Maar toch heb ik een bepaalde spanning, dat voel ik in m’n hele lichaam. Het is alsof je toeleeft naar een grote wedstrijd, zo’n gevoel dat er iets moois staat te gebeuren. Ik zie genoeg potentie bij de club. Ik heb een aantal wedstrijden gezien. Ook als ze niet gewonnen werden, zag ik toch een aantal dingen waar muziek in zit. Het is alleen jammer dat ik nog een maand moet wachten voor het écht begint."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
SC Heerenveen neemt Levi Smans over van VVV-Venlo
SC Heerenveen sluit seizoen af met typerende nederlaag in Rotterdam
Kees van Wonderen ziet verschil tussen SPARTA EN SC Heerenveen: Dat is frustrerend
Robin van Persie nieuwe hoofdtrainer SC Heerenveen
Tahiri scoort bij laatste thuisduel, dat in een pijnlijke nederlaag eindigt

Volgende wedstrijd
Geen wedstrijden.

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20