Ferry de Haan positief over transferperiode: Hebben nu artiesten op beide vleugels
Datum: 03-09-2024  Bron: sc-heerenveen.nl
De transferperiode zit erop, wat betekent dat Ferry de Haan de balans op kan maken van afgelopen maanden. "Over het algemeen ben ik heel tevreden", stelt de algemeen directeur. "We waren in staat om vroegtijdig spelers binnen te halen en konden ook voorsorteren op een vertrek van Osame Sahraoui. Het enige smetje is dat de zoektocht naar een centrale verdediger langer geduurd heeft dan we wilden."

Verdediging
Voor de transferperiode begon, werd Sam Kersten al transfervrij binnengehaald. "Een stille kracht", noemt De Haan hem. "Hij is op dit moment niet meer weg te denken uit de basis. Sam past geweldig bij onze club. Met hem, Pawel Bochniewicz en Sven van Beek zouden we drie gelijkwaardige spelers hebben, dat is natuurlijk wat je wilt. Maar Sven maakte uiteindelijk alsnog een stap, wat hij al langer wilde. Daarbij kijk je naar het menselijke aspect en hebben we meegewerkt met een transfer. Hij heeft genoeg pech gehad in zijn carrière, is als aanvoerder van waarde geweest en was populair bij de fans."

De vervanger van Van Beek wordt op de laatste dag van de transferperiode vastgelegd. Nikolai Hopman wordt gehuurd van Aalesunds FK, met een koopoptie. "Van Nikolai zijn genoeg rapporten in onze scoutingsdatabase. Hij is een talentvolle verdediger die goed kan voetballen. We moeten hem de tijd geven om zichzelf te ontwikkelen." Dat geldt ook voor Mateja Milovanovic, die transfervrij overkwam van Jong Ajax. "Hij heeft pech gehad met blessures, maar zijn voetbalkwaliteiten staan niet ter discussie. Hij is een jongen waarvan we hopen dat hij gedurende het seizoen steeds dichter tegen het eerste elftal komt te zitten."

Middenveld
Anas Tahiri en Thom Haye vertrokken deze zomer transfervrij uit Fryslân. Pelle van Amersfoort maakte deze zomer, net als Van Beek, de overstap naar Al-Shahania SC. "Hij heeft vorig seizoen veel in de spits gespeeld, maar we zagen hem van origine nog steeds als middenvelder. Pelle heeft er geen geheim van gemaakt dat hij nog eens een stap wilde maken, waarbij hij de club nog een transfersom gunde."

Levi Smans werd gehaald als één van de nieuwelingen op het middenveld. "Ik denk dat Levi met zijn invalbeurten al heeft laten zien waarom we hem wilden hebben. Hij heeft de pech dat het middenveld goed bezet is, maar hij gaat absoluut van waarde zijn", zegt de algemeen directeur. "Het is een geweldige gozer die bereid is keihard te werken. Als hij in het veld komt, gebeurt er altijd wat. Hij klopt echt op de deur."

Amara Condé, die overkwam van FC Magdeburg, wacht nog op zijn officiële debuut. Hij is momenteel geblesseerd. "Maar hij heeft in de voorbereiding binnen no-time iedereen overtuigd", aldus De Haan. "Vorig jaar waren we al met hem bezig, maar toen koos hij ervoor om zijn contract in Duitsland te verlengen. Nu zocht hij zelf contact of we nog interesse hadden. Daar hoefden wij niet lang over na te denken. Ook Robin van Persie zag zijn kwaliteiten."

Aanval
Voorin waren de meeste wijzigingen deze transferperiode. De gehuurde Patrik Walemark keerde terug naar Feyenoord en Osame Sahraoui werd voor een mooi bedrag verkocht aan het Franse Lille. De transfer van de dribbelaar maakt de directeur trots. "Aan de voorkant is dit een investering geweest met als doel om hem uiteindelijk weer te verkopen. We zagen de potentie in hem en die heeft hij zelf tot uiting laten komen. Dat is heel mooi."

Danilo Al-Saed werd overgenomen van Sandefjord en Ilias Sebaoui wordt dit seizoen gehuurd van Feyenoord. Zij moeten met elkaar uitvechten wie de plaats van Sahraoui in gaat nemen. "Danilo heeft een goede individuele actie en in Scandinavië koppelde hij dat aan rendement. Daarnaast hebben we Ilias gehaald, waardoor we twee volwaardige spelers hebben aan de linkerkant. Dat is wat je wilt als club, een mooie strijd op posities."

Voor de rechterkant is Jacob Trenskow gehaald van Kalmar FF. "We zeggen vaak dat we artiesten willen hebben op de vleugels. Dat hebben we nu aan beide kanten. Jacob en Danilo waren de beste dribbelaars van hun competitie. Dat ze beiden voor Heerenveen hebben gekozen, geeft aan dat we er goed opstaan. We halen iedere keer jongens uit Scandinavië die vervolgens weer een vervolgstap maken", aldus De Haan, die hoopt dat het met deze spelers ook gaat gebeuren. "Jacob heeft tegen FC Utrecht al laten zien wat hij kan. En voor die kant hebben we ook Ché Nunnely nog. Voor hem was wel wat belangstelling, maar we wilden hem graag behouden."

Staf
Niet alleen binnen de lijnen gebeurde veel. Zo verliet Ruud Hesp de club voor een avontuur bij Besiktas en ging Paul Simonis voor zijn kans als hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles. "Voor hem is het een geweldige kans, waarvoor ik alle begrip had", aldus De Haan over de vertrokken assistent. "Het vertrek van Ruud was ook verrassend. Hij belde vier dagen voor het begin van de voorbereiding dat hij door Giovanni van Bronckhorst benaderd was om mee te gaan naar Turkije. Gelukkig konden we snel schakelen met de komst van Harmen Kuperus."

De meest besproken verandering in de staf is Robin van Persie, die Kees van Wonderen opvolgt. De nieuwe trainer overtuigde de algemeen directeur tijdens een aantal gesprekken. "Het mooie is dat hij met zijn staf laat zien wat hij vooraf heeft gezegd. Hij heeft de daad bij het woord gevoegd", vertelt De Haan, die merkt dat de spelopvatting gewaardeerd wordt door de achterban. "De sfeer was de afgelopen twee jaar al uitstekend in ons stadion. Maar door de manier van voetballen en het enthousiasme dat de jongens op het veld laten zien, slaat dat nog meer over. Mensen gaan trots het stadion uit. Dat is natuurlijk super."

Het seizoen is nog maar kort bezig, maar twee Akademy-spelers maakten dit seizoen al hun profdebuut. Vorig seizoen maakten Oliver Braude, Melle Joop Witteveen, Amir Ismaïl en Espen van Ee al hun eerste officiële minuten. Nu hebben Dimitris Rallis en Isaiah een kans gekregen van Van Persie om zich te laten zien. Het is een mooie ontwikkeling, vindt De Haan. "Het laat zien dat er individueel talent is. Je moet zorgen dat je ruimte in je selectie houdt voor zulke spelers. Dan moeten ze zichzelf laten zien, waardoor ze vanzelf kansen krijgen. Dat is nu gelukkig gaande."
NUjij MSN Reporter Twitter Facebook Google Bookmark
Gerelateerd nieuws.
sc Heerenveen keihard onderuit in Alkmaar
Van Persie wil dat sc Heerenveen ook tegen AZ veel risico neemt: Moeten we mee doorgaan
Sander van der Eijk fluit uitwedstrijd van sc Heerenveen tegen AZ
Hopland blij met transfer: Karlsbakk vertelde goede dingen over de club
Olsson geniet van klinkende zege: Ik vind dit zo mooi voor de supporters

Volgende wedstrijd

FC Twente  VS  SC Heerenveen

Meer info

Stand
Pos.  
Club
W  
P
1.  
Ajax
27  
66
2.  
PSV Eindhoven
26  
61
3.  
Feyenoord
27  
55
4.  
FC Twente
27  
54
5.  
AZ Alkmaar
26  
51
6.  
Vitesse
25  
41
7.  
FC Utrecht
27  
40
8.  
FC Groningen
27  
36
9.  
Cambuur
27  
33
10.  
NEC Nijmegen
27  
32
11.  
SC Heerenveen
27  
30
12.  
Go Ahead Eagles
27  
30
13.  
Heracles
27  
27
14.  
RKC Waalwijk
26  
24
15.  
Fortuna Sittard
25  
22
16.  
Willem II
26  
22
17.  
Sparta Rotterdam
25  
21
18.  
PEC Zwolle
27  
20