sc Heerenveen keihard onderuit in Alkmaar
Datum: 15-09-2024  Bron: sc-heerenveen.nl
AZ heeft sc Heerenveen op een keiharde nederlaag getrakteerd in het AFAS stadion: na negentig minuten stond er een pijnlijke 9-1 eindstand op het scorebord. Bij rust was de stand nog maar 2-1, maar na rust walsten de Alkmaarders over de Friezen heen.

De thuisploeg startte voortvarend aan de wedstrijd. Al na vier minuten tekende Sven Mijnans met een verdekt schot uit de draai voor de openingstreffer. Vlak daarvoor was AZ ook al gevaarlijk geweest via Sadiq. De aanvaller dook alleen voor doelman Van der Hart op maar schoot in het zijnet.

Via Luuk Brouwers kwam sc Heerenveen in de 19e minuut nog wel langszij. De aanvoerder kopte hard binnen achter AZ-goalie Owusu-Oduro na een scherp aangesneden vrije trap van Mats Köhlert (1-1). Binnen enkele minuten lag de bal aan de andere kant echter ook weer in het net. Sadiq profiteerde van de ruimte achter de Friese defensie en bediende AZ-spits Troy Parrott (2-1). sc Heerenveen kreeg vervolgens nog wel een aantal goede kansen op de gelijkmaker: Ion Nicolaescu was tweemaal dichtbij met een kopbal en Ilias Sebaoui besloot een aantrekkelijke eerste helft met een vlammend schot op de lat.

Hoe anders was het spelbeeld direct na rust waar sc Heerenveen compleet overlopen werd. Opnieuw was het Troy Parrott die op aangeven van de rappe Ibrahim Sadiq wist binnen te schuiven. Amper bekomen van de tegentreffer tekende de AZ-spits niet veel later ook voor zijn derde en vierde treffer nadat het bij de Friezen helemaal openlag (5-1). Daarmee was het nog niet klaar: wederom kreeg Ibrahim Sadiq een vrije doortocht op Mickey Van der Hart. En deze keer maakte hij het zelf af. De thuisploeg bleef hongerig en bleef ook profiteren van de ruimtes die geboden werden. Invallers Meerdink, Belic en Buurmeester tekenden voor de pijnlijke en keiharde eindstand: 9-1.