sc Heerenveen verslaat Olympiakos in knotsgek duel
Datum: 31-07-2011  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft de oefencampagne in een knotsgek duel winnend afgesloten. In het Abe Lenstra Stadion wonnen de Friezen met 5-4 van Olympiakos. De ploeg van Ron Jans toonde veerkracht door een snelle 2-0 achtstand te repareren tot 2-2. Vervolgens liepen de Grieken uit naar 2-4, maar ook die achterstand werd door de thuisploeg knap omgebogen naar 5-4.

'Reclame voor het voetbal', noemde Jans het duel na afloop. Dat had vooral te maken met het spectaculaire scoreverloop. Erg goed speelden de Friezen niet, ondanks de opstelling die voor het grootste deel ook gebruikt zal worden tegen NEC. De ploeg mistte behalve Geert Arend Roorda ook Jeffrey Gouweleeuw, die zijn verstandskiezen moest laten trekken. Hoewel de laatste test voor de seizoensopening serieus werd aangepakt, begonnen de Friezen slap aan het duel tegen de Grieken.

Al na zeven minuten stond Heerenveen met 0-2 achter. De openingstreffer viel na een kansrijke corner van sc Heerenveen, die door niemand werd binnengelopen. Uit de tegenaanval kwam Olympiakos er snel uit via Javito, die Pantelic op maat bediende. De ex-Ajacied gleed de bal binnen: 0-1. Behalve Pantelic hadden de Grieken nog meer bekende namen in het veld, zoals Albert Reira (ook ex- Ajacied) en Olof Mellberg. Vlak na de openingstreffer verdubbelde Alexander Katai de score, door de bal hard in de rechterbovenhoek te knallen.

De Friezen antwoordden snel. Oussama Assaidi raakte eerst de buitenkant van de paal, waarna de aanval verder liep. Viktor Elm tikte de bal slim naar Luciano Narsingh, die de bal kundig over doelman Franco Costanzo wipte. Dat doelpunt zorgde voor meer pit bij de thuisploeg, dat voor die treffer niet goed bij de les was. De spelers bereikten elkaar nu beter, en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Nadat een kopbal van Bas Dost van de lijn werd gehaald, was het even later wel raak voor de Friezen. Uit een voorzet van Assaidi kopte Filip Djuricic de 2-2 binnen via de paal.

sc Heerenveen leek daarna door te drukken, maar kwam toch nog voor rust met 2-4 achter. Katai troefde Arnold Kruiswijk af, en schoof de bal langs Brian Vandenbussche. Pantelic zorgde vijf minuten later voor 2-4, nadat de defensie van Heerenveen verzuimde de bal weg te werken.

Na rust verving Doke Schmidt Daryl Janmaat, en kwam Roy Beerens in het veld voor Narsingh. Na een moeizame start kwamen de Friezen beter in hun spel, en werd een voorzet van Beerens bijna bekroond met een treffer. Uit de daaropvolgende hoekschop werd er wel gescoord door de Friezen. Elm pegelde de bal hard in het dak van het doel.

De bij vlagen mooie aanvallen van sc Heerenveen werden afgewisseld met simpel balverlies. De Grieken konden er echter niet van profiteren. Sterker nog, de thuisploeg kwam via Michel Breuer op 4-4. De aanvoerder kopte de gelijkmaker binnen uit een vrije trap van Youssef El Akchaoui. Een minuut later pakte de ploeg van Ron Jans voor het eerst in dit duel de leiding. Uit een voorzet van Sven Kums schoot Dost in tweede instantie raak: 5-4.

Die voorsprong werd niet meer weggegeven. Er waren zelfs nog kansen om de score uit te breiden. Zo dwong Assaidi de Griekse sluitpost nog tot een uiterste inspanning , en verdween een spectaculaire omhaal van Elm net naast. Ook Dost wist niet meer te scoren, al probeerde hij het een keer fraai met een bal achter zijn standbeen. Ook de invallers Quenten Martinus en Gerald Sibon konden de marge van een treffer niet uitbreiden.

sc Heerenveen – Olympiakos 5-4

4.Pantelic 0-1