Finnbogason stift sc Heerenveen naar zege in sfeervolle Friese derby
Datum: 30-09-2013  Bron: sc-heerenveen.nl
De eerste Friese derby sinds dertien jaar is gewonnen door sc Heerenveen. In een sfeervol en uitverkocht Abe Lenstra stadion won de ploeg van trainer Marco van Basten met 2-1. Luciano Slagveer kopte de thuisploeg voor rust op 1-0, waarna Jody Lukoki er namens SC Cambuur in de 65e minuut 1-1 van maakte. Alfred Finnbogason poetste de gelijkmaker al na een minuut weer weg. Zijn fraaie stiftje leverde sc Heerenveen, dat nog een paar keer goed weg kwam, de derbyzege op: 2-1

De spelers van sc Heerenveen keken tijdens de warming up al even goed rond in het stadion, om te genieten van de prachtige entourage. De tribunes waren veranderd in een fraaie blauw/witte zee van fans. Toen de spelers het veld opkwamen voor de wedstrijd was de sfeer nog indrukwekkender, onder andere met talloze vlaggetjes en gezang. Het was duidelijk: dit is de Friese derby.

De fans stuwden sc Heerenveen in de openingsfase van de wedstrijd naar voren, maar daarin schuilde ook een gevaar voor de spelers van Van Basten. Met Jody Lukoki had tegenstander SC Cambuur namelijk een snelle speler in huis die in de omschakeling voor het nodige gevaar kon zorgen voor het doel van Nordfeldt. In de openingsfase probeerde Cambuur op deze manier via counters toe te slaan.

Tot goals leidde het niet, maar Cambuur was in deze Friese derby wel het dichtste bij de openingstreffer. Twee keer was het Marcel Ritzmaier die het Abe Lenstra stadion liet schrikken met zijn schoten. Eerst ramde hij de bal na een slordigheidje bij sc Heerenveen goed op doel, maar wist Nordfeldt die poging knap uit de hoek te tikken. Twee minuten later probeerde Ritzmaier het uit een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De huurling van PSV stuurde de bal richting de lange hoek, maar zijn lage schot vloog net naast.

Het gevaar mocht dan van Cambuur komen, het was sc Heerenveen dat als eerst ook daadwerkelijk wist te scoren. De prima spelende Mitchell Dijks zette vanaf eigen helft een imponerende solo in, waarna hij bij het strafschopgebied van Cambuur werd afgestopt. De bal belandde uiteindelijk aan de linkerkant voor de voeten van Rajiv van La Parra, die een mooie voorzet in huis had. Luciano Slagveer sprong op en kopte raak bij de tweede paal: 1-0.

Daarna werd sc Heerenveen gevaarlijker. Zo schoot Alfred Finnbogason twee keer aardig op doel en kopte Ramon Zomer, die de nog niet fitte Arnold Kruiswijk verving, net over. sc Heerenveen had bovendien pech dat Kenneth Otigba net onder een voorzet van Slagveer dook. De grootste kans op een goal was echter voor Cambuur. Michiel Hemmen haalde van afstand uit, maar Nordfeldt hield de bal met een schitterende reflex uit het doel.

Na rust bleef doelpuntenmaker Luciano Slagveer in de kleedkamer achter. De aanvaller kon vanwege een blessure niet verder spelen en werd vervangen door Yanic Wildschut. De invaller liet zich meteen gelden. Hij vuurde de bal verrassend op doel en zag zijn inzet maar net over de lat vliegen. Enkele minuten later had hij alsnog kunnen scoren, toen hij de bal op maat kreeg aangespeeld van Finnbogason. Ditkeer produceerde Wildschut niet meer dan een rolletje in het zijnet.

sc Heerenveen ging op zoek naar de 2-0, maar speelde niet goed genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Sterker nog, Cambuur Leeuwarden liet zich de tweede helft het nadrukkelijkste gelden. Nadat Hemmen sc Heerenveen al waarschuwde met een schot voorlangs, was het in de 65e minuut wel raak voor Cambuur. Lukoki schoof de bal binnen in de verre hoek, na een uitbraak op de rechterflank. Tot teleurstelling van de Feanfans.

Het getreur duurde niet lang, want amper een minuut later was de goal uit Leeuwarden al weer ongedaan gemaakt door topscorer Finnbogason. Rajiv van La Parra stoomde op vanaf rechts, en legde de bal terug richting Finnbogason. De IJslander ontdeed zich van zijn tegenstander en zette doelman Leonard Nienhuis te kijk met een kundig stiftje: 2-1.

De nieuwe voorsprong van sc Heerenveen kwam in de slotfase nog wel een aantal keren onder druk te staan. Mohamed el Makrini kopte een kwartier voor tijd in kansrijke positie naast, uit een vrije trap. Nordfeldt moest ook nog een keer goed in actie komen en in de slotminuut leek sc Heerenveen alsnog de gelijkmaker om de oren te krijgen. Vanaf rechts werd de bal gevaarlijk voor het doel gebracht, waar invaller Kevin Brands bij de tweede paal kon scoren. Brands wist de bal echter niet binnen te glijden.

Zo kwam sc Heerenveen een aantal keren goed weg, maar dat maakte het feest bij de Feanfans er niet minder om in deze sfeervolle Friese derby. Ruim 26.000 toeschouwers waren getuige van een sfeervolle en boeiend duel tussen de twee clubs uit Friesland.