Al Hajj voorkomt nachtmerrie: sc Heerenveen bekert door na verlenging
Datum: 19-10-2022  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen is door in de beker, maar dat ging een stuk moeilijker dan gehoopt. De Friezen hadden een verlenging nodig om derde divisionist HSV Hoek op de knieën te krijgen: 2-4. Daarbij werd Rami Al Hajj de gevierde man met drie treffers.

“Voor Hoek is dit de wedstrijd van het jaar”, stelde Kees van Wonderen voorafgaan aan het duel. Dat bleek wel. Bijna drieduizend Zeeuwse belangstellenden stonden langs het veld in de hoop dat ze getuige zouden zijn van een bekerstunt. Vanuit Friesland waren er tweehonderd supporters meegereisd naar de andere kant van het land. Zij hoopten juist dat er geen bekerstunt kwam. Het werd bibberen en beven voor de fans van Heerenveen.

Steve Schalkwijk zorgde na vijf minuten voor de openingstreffer, na een goede actie en een knap schot. Daardoor moesten de Friezen al vroeg in de achtervolging. De ploeg van Kees van Wonderen mocht het spel maken, waarbij de Zeeuwen loerden op de omschakeling. Na 25 minuten werd het ook nog 2-0. Hussein Ali liep in het strafschopgebied tegen zijn tegenstander aan, waardoor de bal op de stip ging. Rik Impens benutte die kans.

Vlak voor de pauze liet Mats Köhlert zich zien met een doelpunt. De linksbuiten kwam aan de rechterkant van het veld tot een schot, dat in de korte hoek tegen de touwen ging. Heerenveen drukte de laatste minuten nog wel, maar een doelpunt viel niet. Sydney van Hooijdonk was dichtbij, maar doelman Lars Knipping kon de bal simpel tegenhouden. Daardoor zochten de bezoekers de kleedkamer op met een achterstand.

Rami Al Hajj toont zijn klasse
Waar in de eerste helft de Zeeuwen snel scoorden, was het na de pauze vroeg raak voor de bezoekers. Rami Al Hajj zag een afstandsschot op prachtige wijze in de bovenhoek vliegen, waardoor de achterstand helemaal van het scorebord af was. Na een uur spelen klonk er gejuich van de meegereisde fans na een doelpunt, maar het feest ging niet door wegens een overtreding van Colassin. Het was in een fase dat sc Heerenveen de tegenstander achteruit drukte.

Dat moment leek de Zeeuwen een steuntje in de rug te geven. De ploeg kwam weer meer aan aanvallen toe en was twee keer dicht bij de derde goal: na 67 minuten kon Mous zich onderscheiden door goed in de weg te liggen toen een doorgebroken speler op hem af kwam lopen. Tien minuten later kon de doelman opgelucht ademhalen toen een schot van Hoek voorlangs ging.

Tien minuten voor tijd was Heerenveen dichtbij de winnende treffer via de ingevallen Antoine Colassin. Zijn inzet werd op knappe wijze gekeerd door Lars Knipping. Daarna was er voor beide goals dreiging, waarbij de grootste kans voor Hoek was via Impens. Gelukkig voor de Friezen ging die bal er niet in, waardoor er verlengd moest worden. Daarin gebeurde hetzelfde als aan het begin van de tweede helft: Al Hajj scoorde. Deze keer was het geen afstandsschot maar een doelpunt van dichtbij, na een voorzet van Van Ewijk: 2-3.

Rode kaart heeft geen gevolgen
Het leek een spannend slot te worden toen Tibor Halilovic zijn tweede gele kaart kreeg bij een opstootje. De Zeeuwen probeerden nog wel om aan te zetten voor de gelijkmaker, maar de batterij was leeg. Daar profiteerde Al Hajj in de slotseconden van toen hij één op één met de doelman kwam, na een goede pass van Colassin. De man van de hattrick behoedde zijn ploeg daarmee voor een nachtmerrie. De bekerdroom is nog in leven.