Desastreuze start breekt sc Heerenveen op: 4-2
Datum: 28-03-2010  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen heeft in het verre Zuiden een gevoelige nederlaag geleden, 4-2. De ploeg van trainer Jan Everse kwam in Kerkrade desastreus uit de startblokken. Roda JC stond al binnen het kwartier op een 2-0 voorsprong. Bovendien stond sc Heerenveen op dat moment al met tien man op het veld. Scheidsrechter Kevin Blom stuurde Assaidi al na negen minuten met direct rood van het veld. Roda liep nog voor rust uit naar 4-0. Sc Heerenveen kwam na rust wel terug tot 4-2, maar dat was niet genoeg om de zeventiende nederlaag van het seizoen te voorkomen.

De eerste de beste doelpoging van Roda JC leverde echter meteen een treffer op. Juncker won een kopduel van Bak-Nielsen, waarna de bal richting achterlijn verdween. Timmer had moeten ingrijpen, maar bleef staan. Janssen zag wel heil in het avontuur, was Grindheim te snel af en zette de bal nog knap voor waar Juncker simpel de 1-0 binnen kon koppen.

Twee minuten later moest Assaidi met rood naar de kant. De aanvaller trok vanaf links naar binnen, dreigde de bal kwijt te raken en ging vervolgens vol het duel met Vormer in. Die actie dat leverde hem een directe rode kaart op van scheidsrechter Blom. Een harde beslissing van de arbiter, dit seizoen al eerder weinig clementie met sc Heerenveen toonde.

In de dertiende minuut was het opnieuw raak. De Jong mocht aan de linkerkant vrij opkomen en haalde van zeker 25 meter hard uit. Timmer werd volledig verrast door de curve van de bal die van links naar rechts zwiepte, 2-0. In de 26ste minuut kreeg Roda JC via een penalty de kans naar 3-0 uit te lopen. Skoubo verraste Bak-Nielsen op snelheid en ging in het duel met Timmer neer.

Een discutabele strafschop. Timmer tikte wel degelijk de bal voor de voeten van Skoubo weg, maar omdat de aanvaller slim tegen de doelman opliep, ging de bal op de stip. Timmer revancheerde zich door de strafschop van De Fauw te stoppen en omdat De Fauw de rebound op de lat kopte, bleef het 2-0.

Helaas slechts voor even, want in de 32ste minuut profiteerde Juncker van een misverstand tussen Timmer en Popov. De Macedoniër wilde een vrije trap Vormer wegkoppen, maar werd in de rug gesprongen door Timmer. De bal kwam bij Juncker terecht en die kon simpel de 3-0 tegen de touwen werken. Het werd nog erger voor de gasten, want in de 36ste minuut kapte Bodor Bak-Nielsen uit om vervolgens met links Timmer kansloos te laten, 4-0. Dat was ook de ruststand.

Grindheim bleef in de rust in de kleedkamer achter. De Noor werd vervangen door Philip Haglund. Het eerste moment van de tweede helft was voor Roda JC. Gelukkig sprong Skoubo slordig met de mogelijkheid om. Sc Heerenveen antwoordde via Sibon (op de benen Tyton) en een fraaie actie van Djuricic. De Serviër speelde twee man uit en knalde de bal in de korte hoek. Tyton liet zich echter niet verrassen en bokste de bal naast.

Djuricic werd kort hierna vervangen door Viktor Elm. Everse bracht ook nog Wojchiechowski voor Sibon, maar veel maakte het allemaal niet meer uit. Roda JC vond de 4-0 eigenlijk wel welletjes en sc Heerenveen probeerde alleen maar de schade beperkt te houden.

De Friezen deden zelfs meer dan dat, want in de 72ste minuut ging de bal in het Limburgse strafschopgebied op de stip. Beerens ging bij De Fauw over het been. Omdat Sibon net gewisseld was, mocht Breuer vanaf elfmeter aanleggen. Net als vorige week tegen NEC schoot de aanvoerder onberispelijk raak, 4-1.

Roda JC kreeg meteen hierna de kans wat terug te doen. Popov leverde de bal zomaar in bij Vormer. Die bood Matondo een niet te missen kans, maar de invaller kopte van dichtbij op de lat. Väyrynen gaf de stand vlak voor tijd nog een draaglijker aanzien. Een trap van de Fin werd door iedereen, inclusief Tyton, gemist en verdween rechtstreeks in het doel. Väyrynen bepaalde daarmee de eindstand op 4-2.