sc Heerenveen wisselvallig in Venlo
Datum: 15-09-2011  Bron: sc-heerenveen.nl
sc Heerenveen presteert wisselvallig in stadion De Koel, de thuisbasis van komende tegenstander VVV-Venlo. In de afgelopen twintig jaar gingen de Friezen in de Eredivisie vier keer op bezoek bij VVV. Daarin wist Heerenveen de Limburgers slechts één keer te verslaan. Aanstaande zaterdag gaat de ploeg van Ron Jans opzoek naar de tweede overwinning.

De eerste keer dat beide ploegen voor de Eredivisie (toen nog de PTT-telecompetitie) tegenover elkaar stonden, dateert van 27 april 1994. Het duel eindigde in 1-1. Vlak voor rust kwam de thuisploeg via Leenders op voorsprong. Na rust maakte René Groen gelijk.

In dat jaar degradeerden de Venlonaren naar de Eerste Divisie. In 2007 promoveerde de ploeg weer naar het hoogste niveau. Sindsdien stonden de ploegen jaarlijks tegenover elkaar. In de drie duels die gespeeld werden in Venlo stapten beide teams elk één keer als winnaar van het veld.

De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden, eindigde de confrontatie in 2-2. Het zag er naar uit dat Heerenveen als winnaar terug zou keren naar Friesland. Mika Väyrynen (inmiddels spelend voor Leeds United) zorgde in de 45ste minuut voor de 0-1. Pas in de 86ste minuut maakte Ruud Boymans (inmiddels AZ-speler) de gelijkmaker. Twee minuten voor tijd zorgde diezelfde Boymans ervoor dat Stadion De Koel ontplofte. Bas Dost zorgde met een droog schot in de negentigste minuut voor de gelijkmaker, waardoor de saai begonnen wedstrijd alsnog in een spektakel eindigde.

De enige keer dat sc Heerenveen in De Koel winnend van het veld stapte, was op 27 oktober 2007. Door doelpunten van Afonso Alves (2x), Kristian Bak Nielsen en Radoslaw Matusiak (het eerste en enige doelpunt dat de Pool voor Heerenveen maakte) wonnen de Friezen met 0-4. In dat duel speelden met Brian Vandenbussche en Michel Breuer twee spelers mee die nog steeds deel uit maken van de selectie van Heerenveen.

Op 2 februari 2010 eindigde de wedstrijd VVV - sc Heerenveen in mineur voor de uitploeg, toen gecoacht door Jan de Jonge. Tussen de elfde en zestiende minuut scoorden Ferry de Regt, Gonzalo Garcia (tussen 2006 en 2008 speler van Heerenveen) en Sandro Calabro voor de thuisploeg. In de 35ste minuut mocht Gerald Sibon nog wat terugdoen. Via een strafschop zorgde hij voor de 3-1 eindstand. In die wedstrijd stond Brian Vandenbussche onder de lat. Michal Svec, Kristian Bak Nielsen, Michael Dingsdag en Gerry Koning speelden in de laatste linie. Christian Grindheim en Viktor Elm vormden samen met Hernan Losada het middenveld. Roy Beerens, Gerald Sibon en Paulo Henrique waren de aanvallers.

Aan de historie zullen snel twee nieuwe edities worden toegevoegd. Behalve aankomende zaterdag, staan de ploegen ook volgende week dinsdag tegenover elkaar in De Koel. Dan spelen de teams een bekerduel tegen elkaar.